Въглехидратите са съществена и незаменима част от храненето. Те са

...
Въглехидратите са съществена и незаменима част от храненето. Те са
Коментари Харесай

Ето кои са единствените въглехидрати, които не повишават кръвната захар

Въглехидратите са основна и незаменима част от храненето. Те са един от главните източници на сила за тялото. За да действа вярно и с цел да обезпечи нужните енергийни запаси, организмът се нуждае от захари, нишесте, фибри, всички от които са разнообразни типове въглехидрати.
Всички въглехидрати се разграждат до захари по време на храносмилането и метаболизирането им, съгласно Клиника Кливланд. Усвояването на някои от тези въглехидрати провокира по-висок скок в равнищата на кръвната захар. В отговор на този развой се освобождават по-големи количества инсулин, което при инсулинова устойчивост или диабет вид 2 може да докара до погрешно култивиране и асимилиране на глюкозата.
И въпреки всичко, има един тип въглехидрати, които не провокират скок в равнищата на кръвната захар. Това са фибрите.
Фибрите предизвикват положителното здраве на червата, понижават сърдечносъдовия риск, риска от диабет, неприятния холестерол, декларира лекар Ейми Краник, диетолог пред everydayhealtth.com, представена и от healthdigest.com. Фибрите не изискват освобождение на инсулин за обработката им. Така че те не влияят като останалите въглехидрати, само че все пак доставят на организма нужните субстанции и сила.

Защо е значимо да добавите повече фибри към диетата?
Ако имате диабет вид 2, инсулинова устойчивост, метаболитен синдром или просто желаете да намалите захарите, включете повече фибри в храненето си. Ако те вземат превес във всяко хранене денем, това ще понижи потребността от инсулин за разграждането на захарите. Като резултат от този развой ще се предотвратят внезапните и високи скокове в равнищата на глюкозата в кръвта. Консумацията на повече фибри води до общо балансиране на кръвната захар.
Плодовете, зеленчуците, бобовите са измежду образците за храни с високо наличие на фибри и ниско наличие на захари и нишесте. Повечето от тях са с невисок гликемичен показател. Това значи, че фибрите е доста по-малко евентуално да провокират скок в кръвната захар от останалите въглехидрати.

Признаци, че не ядете задоволително фибри
Сред храните с невисок гликемичен показател и богато обилие от фибри се подреждат още броколи, карфиол, моркови, аспержи, зелен боб, горски плодове, кайсии, праскови, ябълки с кисел усет, всички зеленолистни зеленчуци.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР