Вафлите у нас са пълни с палмово масло, химикали и

...
Вафлите у нас са пълни с палмово масло, химикали и
Коментари Харесай

Какво има във вафлите и доколко са полезни?


Вафлите у нас са цялостни с палмово масло, химикали и захар. 5-7 вафли могат да набират на човек всички нужни калории за деня – в тях има доста сила, само че малко протеини витамини и минерали. Това откри на Асоциация „ Активни консуматори “.

Организацията е изследвала 31 марки на пазара, в 28 от тях има наличие на палмово масло.

„ По-лошото е, че в тези че артикули се влага палмово масло. Точно този тип палмово масло е нездравословно за здравето “, разяснява Богомил Николов от „ Активни консуматори “.

Той посочи, че в Европейския съюз към този момент има признат правилник, който лимитира влагането на палмовите мазнини до 0.5% от общото тегло на продуктите, само че има отлагателен интервал.

Николов предизвести също, че единствено 2 или 3 марки са показали, че палмовото масло е хидрогенирано, а то няма по какъв начин да не е, тъй като в противоположен случай вафлите ще се разтекат.

Млечен артикул ли са вафлите?

На някои вафли е посочено, че са млечен артикул, макар че обичайните предписания не допускат вложение на млечни артикули.



„ Станало е съвременно да се прибавят млечни артикули. Но това не чисто мляко, а да кажем изсъхнало мляко или пък суроватка. Суроватката е непряк артикул при производството на сирене. Тоест това е нещо, което другояче хранителната промишленост би изхвърлила “, изясни представителят на „ Активни консуматори “.

Той добави, че във вафлите има и доста захар, която при температурна обработка взаимодейства с млечните протеини и води до формиране на токсични химикали.

Колко захар има във вафлите?

На 100 грама вафли има доста захар, демонстрират още данните от изследването. В някои даже е над 50%.

Освен захарта в някои вафли има и изкуствени подсладители, като добавка, което съгласно нас е изцяло ненужно, разяснява Николов.

„ Крайният резултат от многото въглехидрати е високата енергийна стойност на продукта, На 100 грама се падат към 500 калории. Енергия има, само че е значимо да се означи, че във вафлите няма нужните за хората протеини, витамини и минерали. Те са високоенергийна, само че не и пълноценна храна! “, е изводът от изследването.

Гледайте повече във видеото!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР