Вадим лична карта с по-малко документи. Това предлагат депутати от

...
Вадим лична карта с по-малко документи. Това предлагат депутати от
Коментари Харесай

Вадим лична карта с по-малко документи


Вадим персонална карта с по-малко документи. Това оферират депутати от ПП-ДБ с промени в Закона за българските персонални документи.

Едната планува, в случай че човек към този момент има публикуван персонален документ, да може да се разпознава с него за издаване на следващ подобен. Пример за такава обстановка е
Подновяването на паспорта на дете, на което предходният е изминал
Този документ, макар че е с изминал период, дава по-висока гаранция за самоличността на човек от акта за раждане.

Втората смяна планува
Да се лимитират органите, които изискват копия от акта за раждане
Тази процедура основава проблеми поради неналичието на копирни устройства в местата за вадене на персонални документи, написа в претекстовете към законопроекта.

Освен това с измененията се предлага в Министерство на вътрешните работи да не се съхраняват данни за пръстовите отпечатъци на хората, които те са дали, когато са си вадили персонални документи. Това ще става единствено в случай че те категорично са декларирали, че желаят отпечатъците им да се съхраняват, с цел да могат в период до 59 месеца от снемането им онлайн да заявят издаването на нов персонален документ.
Пръстовите отпечатъци са специфична категория персонални данни
и като такива би трябвало да бъдат съхранявани единствено в случай че има непосредствена потребност за това, аргументират се депутатите. В същото време тяхното централизирано предпазване основава опасности, като да вземем за пример приключването на база данни на частна компания във Англия през 2019 година с пръстовите отпечатъци на 1 млн. души.

Друг законопроект – на депутати от ГЕРБ, планува по искане на хора, навършили 70 години, да може да им се издава
Лична карта със период на годност 30 години
За задачата България би трябвало да уведоми граничните служби на всички страни членки, че ще бъдат пуснати документи с по-дълъг от 10 години период на годност.

С измененията се предлага още да отпаднат безсрочните персонални карти. В него  е записано, че на лица от 14- до 18-годишна възраст със период на годност 4 години. За на лица от 18- до 58-годишна възраст със период на годност 10 години.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР