Вадете алкулаторите! Всеки си задава въпроса ще стигнат ли скътаните

...
Вадете алкулаторите! Всеки си задава въпроса ще стигнат ли скътаните
Коментари Харесай

Вадете калкулаторите! Ще стигнат ли 500 лв. за коледна трапеза?

Вадете алкулаторите! Всеки си задава въпроса ще стигнат ли скътаните 500 лева за коледна софра за 4-ма души.

Нека считаме дружно! Отговорът май е елементарен. Свинско на цена по-малко 15 лева./кг.- няма даже и на промоция. Каймата към този момент е най-малко 13 лева./кг., цената на овкусеното месо е 20 лева./кг.

Както постоянно промоционалните артикули се разграбват за минути.

За преобладаваща част от потребителите най-сериозен проблем е месото заради двойното му повишаване за смета на бавния растеж на заплатите.

Портфейлът изтънява и от цените на зеленчуците. Най-обикновени оранжерийни домати и краставици са по 4-5 лв. килото, лукът към 1.50.

Буркан червени чушки към този момент е 6 лева, а киселите краставички – не по-малко от 5.

На топлите витрини цените са като в ресторант. Всичко от салата зеле и моркови, които са към 6-7 лв. до салата чуши с чесън за 14.

Предвид обстоятелството, че трапезата за Бъдни вечер е по-постна експерти настояват, че тя няма да глътне прекомерно огромна сума. Според тях хората разчитали на зелето в бидоните, сушените чушки, а ошавът и бобът няма да ударят съществено по бюджета. Който ги няма да му мисли!

Бобът обаче от дълго време не е национална храна, защото сурова половинка е 6 лева в магазина, изключително, в случай че е „ Добруджанка “. Смилянския фасул приближава цената на пилешото филе, което нормално е към 15 лв..

Портокалите се търгуват за към 2 лева./кг., а на промоция може да ги откриете и за към 1.70. Бананите обаче си стоят на 3.50 и рядко ги понижават.

Яйцата и маслото, които са измежду съставните елементи на коледните сладки изкушения, също са много скъпи. Кутия с 10 кокоши яйца е  6-7 лева, а огромна опаковка масло 10 лева

Най-солен обаче си остава алкохола. Бутилка хубава ракия е към и над 20, а уискито най-малко 30, постоянно и по 60-80 лв. от по-достъпните. Виното може да сгрее за най-малко 15-20 лв., по-евтините единствено ще разочароват.

Хубава саралия или баклава за под 30 лв. килото мъчно се срещат. Торта под 50 също.

Така, че грубите сметки демонстрират най-малко 125 лв. на човек за Бъдни вечер и Коледа.

Макар цените да са много високи утешителното е, че скокът им спрямо ударната по инфлация 2022 е относително допустим, доато не опразним портфейлите с едно посещаване на супера.

Приятен вкус и наздраве!

Още вести четете в секция “Живот ”

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР