Vachathi: Съдът в Индия потвърди присъдите за 30-годишни изнасилвания

...
Върховният съд в индийския щат Тамил Наду потвърди присъдите на
Коментари Харесай

Върховният съд в индийския щат Тамил Наду потвърди присъдите на стотици държавни служители за жестокости срещу племена , включително изнасилвания на 18 жени преди три десетилетия.

Осъдените включват полицаи и служители от отделите по горите и приходите.

Те бяха нападнали племената през юни 1992 г., обвинявайки ги, че помагат на страховития контрабандист на сандалово дърво Veerappan.

Те нападнаха мъжете и ги изнасилиха жени, вандалски домове и убит добитък.

Престъплението стана известно като случаят Vachathi по името на селото, където се е случило.

Всичките 269 обвинени отрекоха обвиненията срещу тях, но през 2011 г. първоинстанционният съд ги осъди, като ги обяви за виновни по Закона за кастите и племената. Седемнадесет от мъжете също бяха признати за виновни в изнасилване.

Тъй като 54 от обвиняемите починаха по време на процеса, останалите 215 мъже бяха осъдени на затвор между един и 10 години. Осъдените обжалваха пред Върховния съд на Мадрас в южния град Ченай.

Адвокат на оцелелите каза пред BBC, че всички осъдени са пуснати под гаранция. „С изключение на 17-те мъже, осъдени за изнасилване, повечето други не са прекарали никакво време в затвора“, каза тя.

В петък съдия P Velmurugan нареди държавата да даде обезщетение от 1 милион рупии (12 034 долара; 9 844 паунда) на всяка жертва и подходяща работа, съобщи правният уебсайт LiveLaw.

Присъдата също така призовава за строги действия срещу тогавашния най-високопоставен областен служител, горски служител и началник на полицията, се добавя в него.

През март съдия Велмуруган посети Вачати, разположен в подножието на живописните хълмове Ситери в област Дхармапури.

Какво се случи във Vachathi?

През 1990 г. горите и селата в района бяха подложени на интензивни издирвателни операции от служители на правоприлагащите органи, които се стремяха да заловят Veerappan, най-безмилостният бандит в Индия, който беше обвинен в повече от 100 убийства, отвличания, контрабанда и бракониерство. (Най-накрая беше убит от полицията през 2004 г.)

Вачати често е посещаван от властите, които обвиняват селяните в подпомагане на контрабандиста и участие в контрабанда на сандалово дърво.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР