ВА.5 Е много по-заразен от предните варианти. Ако уханският вариант

...
ВА.5 Е много по-заразен от предните варианти. Ако уханският вариант
Коментари Харесай

Медици очакват новият пик на COVID у нас да бъде през август

ВА.5 Е доста по-заразен от предните разновидности. Ако уханският вид беше с репродуктивно число 3,3, т.е един човек може да болести трима души в помещението, по-късно с Делта беше над 5, Омикрон стъпи на 9 и нещо, а при втория подвариант - над 13. Сегашният вид е над 18,6. Не протича тежко обаче, изясни пред БТВ шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

Симптомите са свързани с нараснала температура 37,5 38,5, болки в мускулите и ставите, нерядко има и стомашно-чревни проблеми.

" Втората бустерна доза е отворена за всички над 18 години. Препоръчителна е за някои страни, защото имат лимитирано количество дози. След последната доца дано да са минали повече от 4 месеца. Ако са повече от 6 месеца, е мощно неотложно. Апелирам, че втората бустерна доза не е единствено за хора над 65 години, тъй че и други хора да могат да се имунизират. Добре е за всички да се предпазят, тъй като имунитетът спада, а вирусът се трансформира ", изясни проф. Христова.

Още в средата на юни в Европа се отчиташе междинна заболяемост 920 на 100 000 души, а към този момент е над 1000. В България още е към 100. Средните стойности за Европа е прекомерно евентуално да ги стигнем.

Пикът при нас би се очаквал през август. Ще се развие за месец - месец и нещо и за още толкоз ще спаднат болните.

За първи път виждаме пик през лятото и това демонстрира какъв брой постоянен е вирусът. Самото покачване се дължи на туристическия сезон и на отпадането на противоепидемичните ограничения. Ако се вкарат маските като наложителен детайл на някои места, това ще забави развиването на вируса и ще защищити някои хора.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР