В ІV век различни ереси смущавали спокойствието на Църквата. Особено

...
В ІV век различни ереси смущавали спокойствието на Църквата. Особено
Коментари Харесай

Св. Мелетий, архиеп. Антиохийски. Св. Антоний, патр. Константинополски

В ІV век разнообразни ереси смущавали спокойствието на Църквата. Особено се популяризирала ереста на Арий, който отхвърлял единосъщието на Сина Божи с Бога Отца. Отхвърлена и наказана от Никейския космополитен събор (325 г.), тая разкол намерила обаче доста почитатели.

Византийският император Констанций, един от синовете на Константин Велики, бил арианин и преследвал православните епископи. В доста градове имало по два епископа - православен и арианин. Народът и духовенството се присъединявали ту към единия, ту към другия, и едно след друго тържествувало ту православието, ту арианството. Но и самите ариани се разделяли на две секти - чисти ариани и полуариани, които враждували между тях. Навсякъде омраза, отплата и даже кървави разпри заменили любовта и мира, завещани от Иисуса Христа.

Сред тия сложни условия Мелетий, родом от Армения, някогашен севастийски свещеник, бил единомислещо определен за архиепископ в Антиохия. С този избор се съгласили и арианите, които в Антиохия били повече от православните. Те се надявали да намерят в новия архиепископ собствен съидейник, само че скоро се убедили, че сбъркали в упованията си.

Тридесет дни след избирането му Мелетий проповядвал в храма. Всички присъстващи - православни и ариани, с неспокойствие очаквали от него ревюто на вярата му. Мелетий почнал да хвали догмите, одобрени от Никейския събор, и да изповядва Иисуса Христа като единосъщен на Отца, еднакъв Нему в действие и популярност и като Него създател на вселената.

Туй всенародно вероизповедание на православието мощно разгневило арианите. Един от архидяконите, последовател на лъжеучението, пристъпил до архиепископа и с ръка му затулил устата. Тогава архиепископът вдигнал ръката си и посочил на народа трите пръста в символ на Светата Триипостасна Троица, и по-късно, като свил двата пръста, посочил един, като с това означавал едното Божество. Архидяконът го хванал за ръката и Мелетий почнал още веднъж с уста да изповядва и популяризира неразделната Троица и едното Божество, увещавайки народа твърдо и непроменяемо да държи истината. Разсърденият архидякон ту ръката държал, ту затулял устата на светителя, който по този начин ревниво проповядвал същинската религия. Православните почнали гръмко да показват насладата си и да славят пресветата, единосъщна и неразделна Троица, а ядосаните ариани изгонили от църквата архиепископа и от този момент почнали да го хулят и назовават разколник.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР