В знак на протест срещу преобразуването на болница Лозенец Медицинският

...
В знак на протест срещу преобразуването на болница Лозенец Медицинският
Коментари Харесай

СУ няма да се съгласи със закриването на „Лозенец“

В знак на митинг против преобразуването на болница " Лозенец " Медицинският факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " приключва занятията си от през днешния ден, заяви пресцентърът на висшето учебно заведение.

Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ няма да се съгласи със закриването на неговата университетска болница „ Лозенец “, съществена база за образование на студентите от няколко медицински специалности.

С протокол от 8 декември 2021 година министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров преобразува МБАЛ „ Лозенец “ посредством вливане в СБАЛ по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “. За тази цел министърът приключва МБАЛ „ Лозенец “.

От най-старото ни висше образователно заведение акцентират, че болница „ Лозенец “ от години не е държавна болница, както настойчиво я назовава здравния министър. СУ упреква Кацаров в манипулативни внушения, криейки се зад грижата за болните деца.

„ В медийните си изяви министърът настойчиво назовава МБАЛ „ Лозенец “ „ Правителствена болница “, каквато сдружението от години не е, и се пробва да си играе с страстите на хората, наричайки болните деца „ дечицата “, само че зад тези манипулативни внушения се крие не откровена угриженост за здравето на децата, а задачата е унищожаването на работеща болница, изграждана с години “, се споделя в позицията.

От университета също по този начин остро слагат въпроса и за бъдещето на пациентите, които получават помощ в „ Лозенец “:

„ МБАЛ „ Лозенец “ дава профилирана извънболнична помощ на всички здравноосигурени жители против направление за съответния експерт. Много жители са включени и в пациентската листа на общопрактикуващия доктор към МБАЛ „ Лозенец “. Какво ще стане с всички тези пациенти? “

СУ акцентира, че превръщането на една многопрофилна болница в педиатрия е невероятно и за това има доста причини.

С прекратяването на МБАЛ „ Лозенец “ Медицинският факултет на Софийския университет остава без учебно-клиничната си база, а на процедура и без препoдаватели.

При преобразуването на болница „ Лозенец “ в национална детска болница ще се закрият 17 от съществуващите 18 клиники/отделения, а от наличния все още научен състав ще остане не повече от 20-30%. При отсъствието на материално-техническа база и законово избрания научен състав, Медицинския факултет няма да може да продължи да действа и получената акредитация за образование на студенти може да бъде отнета.

„ Дори многопрофилният темперамент на болничното заведение да се резервира, след преобразуването ѝ в детска болница тя няма по какъв начин да продължи да действа като университетска болница и като учебно-клинична база на Медицинския факултет на Софийския университет, защото студентите не могат да усвоят нужните познания в болница, профилирана само в лекуване на деца. Същото важи за образованието на медицинските експерти, провеждано в МБАЛ „ Лозенец “, и за научните проучвания на лекарите-преподаватели “, се споделя в позицията на университета.

Прекратяването на МБАЛ „ Лозенец “, следствията за Медицинския факултет и ответните дейности на Софийския университет ще бъдат разисквани на съвещанието на Академичния съвет на 15 декември 2021 година.

„ При предходното посягане преди три години против учебно-клиничната база на Медицинския факултет Академичният съвет разгласи протестна подготвеност, само че разсъдъкът у ръководещите надви, преди да се стигне до ефикасен митинг. Трябва ли всякога да стигаме до конфликт, с цел да спрем недомислените офанзиви и лобизма? “, напомнят още от СУ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР