В значим момент за българската финансова система и нейната европейска

...
В значим момент за българската финансова система и нейната европейска
Коментари Харесай

България прави крачка към еврозоната с новия закон за БНБ

В важен миг за българската финансова система и нейната европейска интеграция, Държавен вестник обнародва новия Закон за Българската национална банка /БНБ/, който поставя основите за въвеждането на еврото като публична валута в страната. Този закон не просто отбелязва началото на нов стадий в българската стопанска система, само че също по този начин дава отговор на строгите условия за правна конвергенция , нужни за интеграцията на България в еврозоната.

Новият Закон за Българска народна банка е израз на стратегическото желание на България да се причисли към еврозоната , като по този метод утвърждава своята позиция в европейското икономическо пространство. С приемането му се извършва основно условие за правна конвергенция, посочено от Европейската централна банка /ЕЦБ/ и Европейската комисия. Освен това, законът взема решение правните несъответствия, откроени в предходни отчети за конвергенция, осигурявайки солидна основа за интеграцията на България в единната валутна зона.

Законът показва новаторски метод , като заобикаля директното възпроизвеждане на наредбите от правото на Европейския съюз и Устава на Европейската система от централни банки /ЕСЦБ/. Вместо това, той включва препратки към тези документи, улеснявайки правната интеграция и осигурявайки сходство с европейските правила.

Позитивното мнение на Управителния съвет на ЕЦБ от 18 септември 2023 година акцентира смисъла на новия закон за интеграцията на България в Евросистемата. Оценката на ЕЦБ като цяло отразява убеденост в способността на България да извърши отговорностите, свързани с въвеждането на еврото, и съставлява значима стъпка към реализацията на тази цел.

Въвеждането на еврото ще бъде исторически миг за България, предлагайки и кономически и финансови преимущества , като по-тясна интеграция с европейската стопанска система, подсилване на макроикономическата непоклатимост и възстановяване на капиталовия климат. Новият Закон за Българска народна банка е значима причина за триумфа на тази промяна, като в същото време показва ангажираността на България към сходство с европейските стандарти и практики .

С приемането на този закон България освен удостоверява своята решителност да се причисли към еврозоната, само че и слага основите за по-проспериращо и устойчиво икономическо бъдеще в границите на Европейския съюз.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР