В здравеопазването усилията да се насочат към профилактика, скрининг, индикатори

...
В здравеопазването усилията да се насочат към профилактика, скрининг, индикатори
Коментари Харесай

За повече профилактика настояват експерти и политици

В опазването на здравето напъните да се насочат към профилактика, скрининг, знаци за качество, цифровизация в опазването на здравето. Това мнение показаха участниците в четвъртата национална конференция " Заедно за повече здраве ".
" Двадесет години се събираме и приказваме едни и същи неща, само че нищо не помръдва, а консенсус се реализира с социална полемика и ще предложим на политическите сили да обсъдим по какъв начин ще се ръководи и по какъв начин ще се финансира здравната система. Има благоприятни условия за смяна на финансирането на опазването на здравето, без да се покачва здравната вноска ", сподели депутатът проф. Георги Михайлов.
Масовият скрининг би трябвало да се " изнесе " от лекарския кабинет и да се прави и на работното място на хората, предложи доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз.
Парадигмата в системата се промени, насочихме се към лекуването, към болничното заведение и забравихме всичко друго, сподели шефът на НЗОК проф. Петко Салчев. Скрининг не може да се прави единствено от общопрактикуващите лекари, а би трябвало екип, само че екипи няма, разяснява той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР