В заводите на Ex-Robots в крайморския град Далиан инженерите работят

...
В заводите на Ex-Robots в крайморския град Далиан инженерите работят
Коментари Харесай

Илюзията за човечност: какво крият Ex-Robots зад своите усмивки?

В заводите на Ex-Robots в крайморския град Далиан инженерите работят по усъвършенстването на хуманоидните роботи, като се концентрират върху лицевите изражения и прочувствените реакции. Както отбелязва изпълнителният шеф на Ex-Robots Ли Боян, андроидите са „ най-предизвикателната област на роботиката “.

Производственият развой на един подобен модел лишава от две до четири седмици, а цените му варират от 1,5 до 2 млн. юана (около $280 000). Силиконовите маски за лице, ръце и крайници са разпръснати из работилницата, а наоколо стоят хуманоидни торсове в разнообразни стадии на сглобяване.

Ли Боянг разкри, че Ex-Robots работи и по „ главен модел “ с мултимодални благоприятни условия и дарба за прочувствено изложение.

„ Той може да възприема заобикалящата го среда и да демонстрира подобаващи изражения на лицето “,

обясни ученият.

Когато някой от чиновниците на Ex-Robots обърне глава, усмихне се и изплези език, хуманоидът повтаря тези придвижвания с помощта на дребни мотори, инсталирани в няколко точки на главата му.

„ Макар че доста от главните модели и логаритми са обществено налични и необятно употребявани, нашата компания се концентрира върху създаването на лични софтуерни решения и техники за машинно образование за различаване и възпроизвеждане на изражения на лицето и страсти посредством изкуствен интелект “,

обяснява Лий, като има поради специфичните екипи на Ex-Robots за създаване на програмен продукт и логаритми.

Създадена през 2013 година, Ex-Robot се нарежда като „ високотехнологично дружество, профилирано в научноизследователска и развойна активност, произвеждане, продажби и обслужване на интелигентни бионични хуманоидни роботи “ – разпознаваема марка в промишлеността. Засега обаче главното предопределение на хуманоидните модели е да служат като живи експонати в Музея на науката и технологиите EX Future, който се намира в самата фабрика на Ex-Robots.

Въпреки това компанията желае андроидите да играят по-голяма роля в бъдещите промишлености за услуги, като да вземем за пример опазването на здравето и образованието. Уебсайтът на Ex-Robots изброява пет промишлености, които са най-подходящи за хуманоидни приложения: грижи за възрастни хора, работа на корпоративни гишета, държавни услуги, детско обучение и бизнес интервенции.

„ Психологическото консултиране и опазването на здравето сигурно са обещаващи области за приложение на нашите роботи. В момента организираме съответните проучвания, да вземем за пример в региона на асистиращата терапия и предварителната диагностика на прочувствените и психологичните разстройства “,

обяснява Лий.

Според него способността на хуманоида да демонстрира страсти ще му разреши да бъде внедрен в области като образованието или грижите за деца, където живото взаимоотношение е изключително значимо. „ Хуманоидните роботи могат умело да се оправят с доста задания “, добавя Лий, като допуска, че най-голямо търсене ще има на роботизирани домашни помощници – готвене, разчистване, грижи за деца и други домашни отговорности.

Според Лий хуманоидните роботи ще станат нещо всекидневно за семействата в бъдеще и всяко семейство ще има най-малко един подобен асистент, а може би и няколко.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР