В завода на Фесто производство в момента работят над 900

...
В завода на Фесто производство в момента работят над 900
Коментари Харесай

Умното разширяване на "Фесто"

В завода на " Фесто произвеждане " сега работят над 900 души

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Най-големите компании за машини и съоръжение: Отново връх

Приходите на 40-те индустриални сдружения в бранша порастват с 12% до 7.3 милиарда лева
18 авг 2018
" Фесто произвеждане ": Със датчици за бъдещето

За последните седем години в компанията са направени вложения за 70 млн. лв., проектът за 2018-2019 е за още 30 млн. лева
10 юли 2018 Новият екип на " Фесто произвеждане " ще се състои от програмисти, които ще вършат програмен продукт за коботи и интернет на нещата. Заради бурното развиване на бизнеса с електроника в международен мащаб заводът в София към този момент отеснява и се възнамерява нова постройка на нова площадка. Бизнесът в България

" Фесто произвеждане " е част от немския тръст за индустриална автоматизация Festo и е профилиран в производството на датчици за поток и налягане, вентили, електрически задвижвания, информационни модули, присъединителни кабели. Дружеството създава над 1300 типа произведения.

Производството в България стартира преди 27 години, като през 2001 година Festo го отделя от комерсиалното сдружение " Фесто ". Оттогава до момента оборотът е повишен повече от 10 пъти (135 млн. лева за 2017 г.), а индустриалните и логистичните площи са се нараснали близо двойно до 20 хиляди кв.м. В момента в компанията работят над 900 души, в това число на лизинг.
Навлизането на роботите и свързването на машини и заводи има напълно съответно измерение за българското отделение на немската Festo: нов развоен център с 200 софтуерни инженери и нова фабрика. Развойното звено ще се запълва идващите пет години, а новият адрес на отеснялото произвеждане в Дружба до 2-3 години ще е явен.

Бумът в търсенето на електроника в света е причина за развиването и на българското дружество, което през последните години отбелязва двуцифрени растежи и чака наклонността да се резервира. Затова и в околните му проекти влиза следващо разширение на производството, защото потенциалът на завода в софийския квартал " Дружба " е съвсем напълнен. А в непосредствен проект - тази и идната година приходите ще нарастват с по 15-20% от постигнатите 135 млн. лева за 2017 година, а заетите ще надвишават 1000 души.

Новият фокус е програмен продукт

Изграждането на развойно-технологичен център (technical engineering center) в София за Festo е разумно решение. Тук се намира един от двата завода за електроника на концерна (другият е в Германия), а в тази област има мощен напредък през последните години. Опитът на групата в България до момента също е позитивен. В момента българското сдружение има развойно звено от към 30 машинни и електронни инженери. Новият специфичен фокус на компанията е софтуерът.

Центърът в София ще работи по разнообразни планове, в това число и по кобота (от collaborative robot - робот, който работи взаимно с хора) на Festo, който би трябвало да се приспособява софтуерно за съответните потребности на клиентите. Програмисти ще бъдат ангажирани и с планове за интернет на нещата, защото доста от продуктите на компанията, които са интегрирани в машини и заводи, се свързват в облака. " В продуктите ни има от ден на ден програмен продукт - за разнообразни функционалности, за поддръжка, за съгласуваност, за интервенции ", сподели ръководителят " Разработване на артикули " във Festo Германия Андреас Хьолшер, който дава отговор и за българския център. Предвижда се в София да има и дребен отдел, който ще тества концепции за автоматизация във фармацията и науките за живота, което е относително нова област за концерна.

През идващите пет години броят на софтуерните инженери в центъра се чака да доближи над 200, като всяка година ще бъдат наемани 30-40 души. От компанията регистрират, че дефицитът на работна ръка по принцип е проблем, само че чакат да се оправят - както тъй като наемането ще става поетапно, по този начин и поради положителното име, което имат вяра, че имат в бранша.

Удвояване на бизнеса

Групата, чиито доходи за 2017 година са над 3 милиарда евро, възнамерява до 2025 година да удвои бизнеса си вследствие на индустриалната автоматизация и автоматизацията за промишленост 4.0 – области, в които Festo има доста артикули. " Те ще би трябвало да се създават някъде и България ще завоюва повече от други местоположения ", уточни Хьолшер. По думите му сигурно тук ще се вършат и нови артикули, които сега компанията създава, в това число за кобота, който към момента не е в всеобщо произвеждане. Разработки има и в региона на процесната автоматизация, където бизнесът също се разраства.

С навлизането на новите технологии фабриките ще стават все по-умни. В същото време дефицитът на работна ръка в международен мащаб кара фирмите да търсят от ден на ден автоматизация. " В нашата сфера изникват нови и нови благоприятни условия. С навлизането на от ден на ден просветеност в производството ще има потребност от от ден на ден програмен продукт и електроника ", сподели Хьолшер. Това включва необятен набор промишлености - от хранително-вкусовата и опаковъчната до автомобилната. По думите на Хьолшер главният мотор на растежа за Festo е автомобилостроенето. " Големите европейски автомобилни компании постоянно са гладни за автоматизация, за понижаване на разноските и оптимизация на производството и там имаме доста клиенти ", изясни той. Другата огромна промишленост, което движи развиването на групата, е електрониката.

Основната част от развойната активност на групата в този момент се прави в Германия. От няколко години втората по величина локация е Китай, където се вършат акомодации за характерните потребности на азиатските клиенти, а те порастват. България също се чака да заеме значимо място в разработките, като по думите на Хьолшер концепцията е тук да се развиват от ден на ден лични артикули.

Ще строим цех

Дейността на българската " Фесто произвеждане " също се уголемява. " За 2018 година ще имаме растеж на оборота от 15-20%, сходно нарастване чакаме и през 2019 година ", сподели шефът на сдружението Георги Атанасов. " Ако обстановката се резервира и като се има поради, че следващата година тук ще бъде конфигурирана първата автоматизирана линия, до 2-3 години ще имаме потребност от спомагателна индустриална повърхност ", добави той.

През идващите 12 месеца следва да се реши къде и какъв брой повърхност ще е нужна. Заводът на компанията в София към този момент един път беше уголемен преди три години, а останалата незастроена земя на площадката в квартал " Дружба " няма да е задоволителна за потребностите през идващите години. " Festo желае да подсигури растежа си за над 10 години напред, тъй че към този момент е ясно, че ще имаме потребност от нова локация. Въпросът е по кое време, къде и какъв брой огромна ще бъде ", сподели Атанасов. Смолян, където компанията има инструментално произвеждане и малко действия по асемблиране и където работят към 65 души, не се преглежда като вид, защото ще е нужен по-голям еднакъв терен (100-200 хиляди кв.м), какъвто там няма.

В момента концернът има 12 индустриални местоположения - главно в Европа, само че също в Азия, Северна и Южна Америка. " Заводът в България е петият по величина като обороти и четвъртият по величина като личен състав. Расте два пъти по-бързо от междинното за Festo в света, защото се усилва търсенето на електроника и програмен продукт ", сподели шефът Георги Атанасов. Очакванията са, че тази наклонност ще се резервира. В България постоянно сме получавали доста добра инженерна работа
Андреас Хьолшер, началник " Разработване на артикули " във Festo Германия

Защо групата Festo реши да направи развойно-технологичен център точно в София?

С развиването на промишленост 4.0 и интернет на нещата нашите артикули ще имат от ден на ден електроника и програмен продукт, ще стават все по-умни, тъй че ние като компания желаеме да увеличим познанието си в тези области. В Германия към този момент правим такава активност, само че взехме решение, че се нуждаем от още една мощна развойна локация. Избрахме София, тъй като тук се намира вторият ни цех за електроника в границите на групата, имаме екип и до момента постоянно сме получавали доста положително качество, доста добра инженерна работа. Затова сме уверени, че България е вярното място да създадем тази стъпка. Освен това страната е покрай Германия, доста по-удобно е, в сравнение с да се направи подобен център в Азия да вземем за пример, културите са близки, което прави съдействието доста по-лесно.

Една от пречките за по-широкото нахлуване на промишленост 4.0 е терзанието на фирмите, че данните им няма да са в сигурност в облака. Доколко оправдани съгласно вас са тези терзания и има ли решение?

Сигурността е значима, само че картината не е черно-бяла, има разнообразни отзиви. Трябва да се има поради, че не можете да сложите цялата информация в облака, защото машините създават толкоз доста данни, че мрежите не биха могли да ги обработват, а и защо ви е цялата информация. Ние считаме, че това, което се назовава просветеност в облака, т.е. обработката на данни в облака, ще се реалокира все по-близо до машините и ще става просветеност в машините. Един от продуктите, които вършим и който способства за това бизнесът ни с електроника да пораства, е така наречен motion terminal (интелигентен терминал). Той обезпечава електронен надзор на цялата пневматика и предварителна обработка на данните, тъй че в последна сметка нататък към облака не се изпраща толкоз доста информация. Във Festo знаем, че клиентите ни не са на едно мнение по въпроса за сигурността и се приспособяваме към потребностите им, с цел да се усещат комфортно с нашите решения.

По какви нови планове работи Festo сега, къде виждате капацитет за бизнеса?

Един от значимите ни планове е коботът, само че с изключение на върху него работим доста и върху приложения за интернет на нещата, свързваме наши артикули с облака и така нататък Развиваме се и в нови области, да вземем за пример науките за живота и фармацията, естествено и в автомобилната промишленост. Не на последно място опитваме се да работим със стартъпи, с цел да събираме нови хрумвания, да вземем за пример в региона на изкуствения разсъдък, където се създават нови способи за възстановяване на прогнозната поддръжка, на потреблението на сила. Всякакви нови хрумвания, които могат да оказват помощ в ръководството на една фабрика, могат да се приложат към нашите артикули.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР