„В зависимост от ситуацията в дипломацията се преценява кой е

...
„В зависимост от ситуацията в дипломацията се преценява кой е
Коментари Харесай

Захариева: Реакцията ни спрямо Турция беше адекватна, имаше и някакъв вид извинение

„ В взаимозависимост от обстановката в дипломацията се преценя кой е най-хубавия метод за реакция. На мен като външен министър доста ми се желае по този начин ревниво да браним отбраната на България и ненамесата във вътрешната политика от всяка друга страна. С Турция реагирахме съответно, както постоянно сме реагирали “.
Това сподели министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на чуването си за изявлението на външния министър на Турция за Закона за вероизповеданията.
За страдание сякаш преди всички избори в Република Турция се вкарва процедура към този момент бих споделила да се употребяват добросъседските връзки като залог и на карта. Миналата година Министерство на външните работи също реагира на изявлението на президента на Република Турция за необятните граници на сърцето му “, сподели още министърът.
Освен тези демарши, които министър-председателят направи, аз имах опция в коридорите на срещата 70 години НАТО във Вашингтон да проведа неофициален диалог с Чавушоглу “, сподели Захариева
Тя посочи, че турският външен министър е споделил, че погрешно са тълкувани думите му и не е имал това поради. „ Да предположим, че това е някакъв тип опрощение . Политиката, която българското външно министерство следва и ще следва в бъдеще е на равнопоставеност, невмешателство във вътрешната политика. Както ние не трябва да се месим, по този начин не желаем и на нас никоя страна да ни се намесва във вътрешната политика даже и преди избори за стягане на електорат и печелене на гласове. Това не трябва да става за сметка на добросъседските връзки и както ние не трябва да си го разрешаваме,така приканвам и тях да не го вършат повече за в бъдеще “, добави министърът.
Според нея са осъществени всички нужни дейности по дипломатически път . Тя обърна внимание, че визитата на министър Чавушоглу, което е трябвало да се състои през вчерашния ден, е отсрочено .
Гърция да вземем за пример през днешния ден е споделила, че няма да реагира на всяко изявление на Република Турция. Буквално преди часове има едно тежко изявление против Гърция`, уточни тя.
По отношение на напън върху българско външно министерство не е оказван и не е допускан. Не мога да давам отговор от името на политическите партии.
По отношение на това дали България е обезпечено невмешателство, явно е, че има опити, не може да бъде обезпечено . Въпросът е дали ще се поддаваме на тези опити. Не приказвам единствено за Република Турция.
Има разнообразни способи за връзка по дипломатически път. Самите ние сме реагирали на законопроекти на други страни, когато считаме, че те не дават отговор на интернационалните контракти и стандарти. Това не значи интервенция във вътрешната политика , това значи естествена дипломатическа връзка “, добави още министърът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР