В зависимост от ситуацията, ние винаги можем да върнем част

...
В зависимост от ситуацията, ние винаги можем да върнем част
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Винаги можем да върнем част от мерките

В взаимозависимост от обстановката, ние постоянно можем да върнем част от ограниченията. Това споделя основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Българска телеграфна агенция. По думите му, предлагането му срокът на изключителната епидемиологична конюнктура у нас да бъде продължен до 15 май не е било признато от държавното управление.

" Ние сме създали разбор и сме подали някои промени - и в закони, и в наредби, които би трябвало незабавно да се създадат. Имаме уверението на Народното събрание, че ще ги прегледа оптимално бързо, защото по никакъв метод не би трябвало да се пречи на противоепидемичната активност ", изясни доцент Кунчев.

В петък депутатите от ръководещата коалиция предложиха законови промени, с които се дава опция да се вкарват противоепидемични ограничения след края на изключителната конюнктура по предложение на основния държавен здравен контрольор и със заповед на министъра на опазването на здравето.

Доц. Кунчев уточни, че е направил предлагането си за удължение на изключителната епидемиологична конюнктура на база данни от страни в Западна Европа и увеличена заболеваемост от три до пет на 100 в страни като Австрия, провинция Бавария и Шотландия.

Общата наклонност за намаляване на заболеваемостта и в този момент е налице. Единствено това, което ни кара да сме по-внимателни, е започването на прочут напредък, към този момент не толкоз огромен, в границите на два – три до пет % в някои страни, сподели той.

Според него може да се обмисли отпадане на зеления документ за влизане в България. По думите му и сега той е отстранен в някои от европейските страни. „ Има опция и ние да вървим в тази посока, въпреки и не незабавно. Поне за страните от Европейския съюз може да се мисли след края на този месец, да обсъждаме тази опция “, изясни доцент Кунчев.

В България и сега могат да влизат хора от всички страни, единствено че тези от тях, които нямат документ и нямат имунизация, подлежат на карантина, напомни основният държавен здравен контрольор. Тук облекчението ще бъде за избран брой страни, в случай че не пораства заболеваемостта, лицето да не се слага под карантина, даже при липса на документ, посочи той.

Относно украинските бежанци и неналичието на цялостно имунизационно покритие измежду децата, доцент Кунчев означи, че към общопрактикуващите лекари към този момент са изпратени цялостни инструкции за това какъв е имунизационният календар в Украйна, по какъв начин да се навакса и с кои ваксини да се стартира. По думите му това, по което се работи сега, е самостоятелен имунизационен проект за догонване на имунизациите на всяко дете, според от възрастта и имунизациите му досега.

Доц. Кунчев взе участие в научно-практическа конференция в „ Боровец “, отдадена на връзката с пациенти за подобряването на имунизационното покритие в България.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР