В зависимост от резултатите от изборите се спекулира с евентуална

...
В зависимост от резултатите от изборите се спекулира с евентуална
Коментари Харесай

Южна Африка може да напусне БРИКС

В взаимозависимост от резултатите от изборите се спекулира с възможна преоценка на външнополитическата траектория на Южна Африка, която може да повлияе на присъединяване ѝ в БРИКС.

Посланик Мзувукиле Джеф Макетука, представляващ Южна Африка в Русия, хвърли светлина върху тази тематика по време на интервю за ТАСС.

Макетука загатна за вероятността от смяна във външната политика на Южна Африка, в случай че опозицията пристигна на власт след изборите, като допусна, че страната може да се отдръпна от БРИКС, сходно на решението на Аржентина в предишното. Това съмнение се дължи на възприеманата от някои опозиционни фракции неприязън към Русия, което може да докара до преразглеждане на дипломатическите връзки.Подчертавайки несигурността, обвързвана с резултатите от изборите, Макетука споделя, че до момента в който успеха на Африканския народен конгрес (АНК) евентуално ще резервира статуквото, успеха на опозицията, изключително на Демократичния алианс, може да докара до корекции в политиката.

Посланикът посочи хипотетичната по-неблагоприятна позиция на Демократичния алианс във връзка с Русия, което допуска евентуално отклоняване от актуалните дипломатически връзки, написа cryptodnes.bg. 

Президентът на Южна Африка Кирил Рамафоса разгласи идните общи избори, планувани за 29 май 2024 година Печелившата партия на тези избори ще дефинира новия президент на страната. Управляващият Африкански народен конгрес към този момент поддържа Рамафоса като собствен претендент за президент, създавайки предпоставки за забележителна изборна конкуренция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР