В заведението Hooked Fish and Chips в Западен Лондон Бали

...
В заведението Hooked Fish and Chips в Западен Лондон Бали
Коментари Харесай

Инфлацията застрашава традиционната британска риба с чипс

В заведението Hooked Fish and Chips в Западен Лондон Бали Сингх се пробва да поддържа английската улична кулинарна традиция.

В последните месеци обаче той изпитва все по-сериозни усложнения, защото цените на рибата, картофите, олиото за готвене и даже брашното, употребявано за тестото, в което се подготвя ястието, порастват с рекордни темпове.

Уличните заведения, в които се предлага рибата с пържени картофи, известна като Fish and Chips, понасоха тежко следствията от брекзит, пандемията и войната в Украйна.

"Цената на рибата се увеличи внезапно, олиото нарастна фрапантно, всички артикули, които използваме, към този момент са доста по-скъпи ", разяснява пред Ройтерс Бали Сингх.

Пред време, с риба и чипс в ръка, министър председателят Борис Джонсън даде обещание възобновяване на ресторантьорския бизнес след пандемията.

Сега обаче възходящите цени тежат още по-силно на английската стопанска система. Една трета от заведенията за риба и чипс са изложени на риск от банкрут тази година, съгласно компанията за събиране на вземания Company Debt.

Само за една година цената на най-популярните риби във Англия - тресчица и мерлуза, се е повишила със 75%, слънчогледовото олио е поскъпнало с 60%, а брашното - с 40%.

Инфлацията във Англия доближи 40-годишен връх от 9% през април, което е най-високата стойност в страните от Г-7, като се чака да се увеличи още. Британските консуматори са по-песимистично настроени от тези в Европейския съюз, а рецензиите към държавното управление и централната банка се ускоряват.

Една порция тресчица и чипс в заведението на Сингх в този момент коства 9.50 паунда (11.20 евро), в съпоставяне със 7.95 паунда (9.37 евро) преди година. Той споделя, че в случай че трансферира всички по-високи разноски на клиентите си, цената ще бъде близо 11 паунда (13 евро).

Комбинацията от риба и пържени картофи е изобретена преди 160 години. Част от компликациите за заведенията започнаха след брекзит, защото количеството арктическа тресчица, което Англия има позволение на улови през 2022 година, е с към 40% по-малко, в сравнение с преди да напусне Европейския съюз.

Нахлуването на Русия в Украйна пък увеличи цените на горивата и електрическата енергия, като в допълнение усили разноските за улов и пържене на риба. Цените на олиото и брашното също се покачиха вследствие на спора.

Треска и мерлуза се доставят от Баренцово море, на север от Норвегия и Русия, а войната ускорява несигурността на тези доставки.

През март английското държавно управление включи съветската бяла риба в листата със стоките, които ще бъдат обложени с 35% мито като част от глобите в отговор на нашествието в Украйна.

Слънчогледовото олио е главната селскостопанска стока, която Обединеното кралство внася от Украйна и държавното управление в Лондон работи, с цел да го размени с други растителни масла, да вземем за пример с спомагателни доставки на рапица от Австралия.

Данните на Springboard демонстрират, че броят на посетителите и купувачите по основните английски търговски улици е с 15% по-нисък от равнищата преди пандемията от 2019 година А тези, които въпреки всичко излизат да пазарят и да се хранят на открито, са все по-недоволни от непрекъснато растящите цени.

В Суонидж 73-годишният строител Малкълм Петерик се тревожи, че икономическите промени могат да доведат до загуба на част от културното завещание на Англия.

"Когато бях дете, това беше храна за небогати хора. Сега преди малко купих две порции риба и чипс за 23 лири. Кое семейство може да си разреши това? ", споделя той.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР