Лодки с мигранти в Средиземно море: Защо толкова много хора умират?

...
В зърнести снимки, заснети от самолет, кръжащ над главата, четирима
Коментари Харесай

В зърнести снимки, заснети от самолет, кръжащ над главата, четирима души се носят в желязна лодка в пространство от Средиземно море размахват ръце в беда.

По-късно става ясно, че групата - 13-годишно момче, двама мъже и една жена - са единствените оцелели след корабокрушение, за което казват, че е убило останалите 41 души, с които са пътували.

Четиримата оцеляват, плавайки с вътрешни гуми и спасителни жилетки, докато не открият друга празна лодка , вероятно от предишно пресичане на мигранти, и се качиха вътре. Те прекараха няколко дни в плаване, преди да бъдат спасени.

Ден след като се появиха новините за трагедията, мигрантите в Тунизийският град Сфакс се подготви да направи същото пресичане.

Един мъж, който е избягал от боевете в западния регион на Судан Дарфур, каза на BBC Arabic, че планира да търси убежище в Тунис, но беше готов да се качи на лодка, ако това не проработи. „Току-що оцелях от война, няма какво да губя“, каза той. Друг, от Кения, мечтаеше за по-добър живот за семейството си в Европа.

Ако продължат с пътуванията, двамата мъже ще се присъединят към хиляди други, които рискуваха живота си тази година по това, което беше наречено най-опасният миграционен маршрут в света.

Експерти казаха пред BBC, че лошо проектирани и претъпкани лодки, бурно време и пропуските в международните усилия бяха всички фактори за опасността - и една неправителствена организация за търсене и спасяване описа централното Средиземно море като "гробище".

Статистиката показва нарастване на смъртните случаи

Може да ви се струва, че виждате повече съобщения за корабокрушения тази година в централното Средиземно море - и както изглежда, че преминаванията, така и смъртните случаи наистина се увеличават.

Европейската гранична агенция Frontex казва, че централното Средиземноморие е „най-активният маршрут“ в Европейския съюз, с повече от 89 000 засичания, докладвани от националните власти през първите седем месеца на 2023 г. - повече от два пъти през миналата година и най-високото регистрирано от 2017 г.

Хората, които правят пътуването, отплават от бреговете на Северна Африка, обикновено за Италия.

Международната организация по миграция (МОМ) е регистрирала повече от 1800 смъртни случаи на мигранти в централното Средиземноморие досега тази година, в сравнение с 1400 за цялата 2022 г.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР