В Западна Азия основата на проекцията на мощта на САЩ

...
В Западна Азия основата на проекцията на мощта на САЩ
Коментари Харесай

Деактивирането на американските бази в Персийския залив

В Западна Азия основата на проекцията на мощта на Съединени американски щати се крие в нейните стратегически ситуирани военни бази, сгушени в Персийския залив. Бъдещето на тези жизненоважни съоръжения обаче наподобява все по-несигурно, защото геополитическите съюзи се изместват към многополярност, ускорена от войната на доста фронтове, която се разпростира в района.

Последиците от бруталното военно нахлуване на Израел против Газа и безусловната поддръжка на Съединени американски щати за нея форсират тези промени.

Традиционни съдружници като Саудитска Арабия и ОАЕ – в миналото непоколебими в партньорството си с Вашингтон – в този момент начертават по-независими курсове, като внимателно заобикалят заплитания, които биха могли да доведат до по-широки спорове, изключително с Иран и неговите съдружници от Оста на съпротивата.

Наистина, това пренастройване, съчетано със съгласуваните старания на страните от Персийския залив за икономическа диверсификация оттатък петрола, последователно подкопава здравите основи на дългогодишните партньорства.

Въпросът в този момент е по какъв начин тези промени ще се отразят на военното наличие на Съединени американски щати в района и способността на американците да работят от откритите си бази.

Стратегически обсег на Съединени американски щати

В основата на позицията на американската войска в Персийския залив лежи мрежа от стратегически съглашения за съдействие в региона на защитата (DCA), подписани с всяка страна хазаин.

Тези съглашения обрисуват изискванията на военното съдействие, като категоризират страните в две обособени групи: такива, избрани като съществени съдружници отвън НАТО (MNNA), и такива, които не са.

Тази подредба осведоми за дълбочината и обсега на военното съдействие, в това число стратегически изгоди и отговорности. Според Държавния департамент на Съединени американски щати 18 страни в международен мащаб са приети за MNNA: Аржентина, Австралия, Бахрейн, Бразилия, Колумбия, Египет, Израел, Япония, Йордания, Кувейт, Мароко, Нова Зеландия, Пакистан, Филипините, Катар, Южна Корея, Тайланд и Тунис.

Постигането на статут на MNNA съгласно законодателството на Съединени американски щати съставлява доста самопризнание за стратегическото партньорство на дадена страна с Вашингтон, предлагайки набор от преимущества в търговията в региона на защитата и съдействието в региона на сигурността.

Това влиятелно название не е просто знак за засилени военни и стопански взаимодействия; това символизира дълбокото почитание и признание на надълбоко вкоренените връзки, които Съединени американски щати поддържат с тези страни.

Но макар привилегиите, предоставени от статута на MNNA, значимо е да се означи, че тази подредба не допуска автоматизирани задължения за сигурност от страна на Вашингтон.

Тези привилегии включват право на заемане на материали за научноизследователски и развойни цели, разполагане на притежавани от Съединени американски щати ресурси от боен запас на територията на съдружника и капацитет за реципрочни съглашения за образование.

Освен това страните от MNNA са с приоритет за приемане на непотребни продукти за защита и могат да бъдат прегледани за закупуване на муниции с обеднен уран.

Тези страни могат да вземат участие в взаимни планове за научноизследователска и развойна активност в региона на защитата със Съединени американски щати, позволявайки на техните компании да се конкурират за контракти на Министерството на защитата за услуги по поддръжка и главен ремонт отвън Съединените щати

Това също по този начин включва поддръжка за придобиване на устройства за разкриване на експлозиви и присъединяване в начинания за битка с тероризма в границите на Работната група за техническа поддръжка на Държавния департамент.

Отблъскване в Персийския залив

Сред страните от Персийския залив Кувейт, Бахрейн и Катар се отличават със статут на MNNA, до момента в който Саудитска Арабия, ОАЕ и Оман не са. Стратегическото военно наличие на Съединени американски щати в района е в сходство с тези категоризации.

Водените от Хамас офанзиви от 7 октомври, наводнението Ал-Акса и последвалите събития в Западна Азия накараха Саудитска Арабия и ОАЕ да възприемат позиции, разнообразни от другите страни от Персийския залив във връзка с поддръжката за военните интервенции на Съединени американски щати в района.

Възможността Съединени американски щати да реалокират част от военните си сили в Азиатско-Тихоокеанския район, с цел да се опълчват на възходящата световна мощност на Китай, принуди Саудитска Арабия и ОАЕ – страни, мощно разчитащи на Съединени американски щати за тяхната сигурност – да проучат различни съглашения за сигурност.

Преходът от еднополюсна към многополюсна световна система, дружно с покачвания интерес от страна на Русия и Китай към Персийския залив, е в сходство с търсенето на нови решения за сигурност на тези сили, променяйки доста политическата и икономическа динамичност на района

Най-важното обаче, и в подтекста на войната в Газа и нейните районни последствия, Рияд и Абу Даби наподобяват най-загрижени за опцията военните интервенции на Съединени американски щати в Западна Азия да ескалират в широкомащабен боен спор с присъединяване на Иран.

Основната илюстрация на този съответен образец е фактическото безучастие на Саудитска Арабия и ОАЕ в Operation Prosperity Guardian (OPG), водената от Съединени американски щати военноморска коалиция, образувана през декември 2023 година, с цел да отговори на офанзивите на Йемен против свързани с Израел кораби в Червено море – и отводът на Рияд и Абу Даби да разрешат потреблението на американски бази на техните територии за интервенция „ Посейдон Арчър “, взаимно военно изпитание на Съединени американски щати и Обединеното кралство, ориентирано против йеменски територии под администрацията на държавното управление, обвързвано с Ансарала.

Не от нашите бази “

Politico оповестява, че ОАЕ са наложили ограничавания върху способността на Пентагона да прави ответни въздушни удари против районните съдружници на Иран.

Съединени американски щати се въздържат от потребление на изтребители от тези бази за атакуващи задачи, с цел да избегнат ескалация на напрежението сред арабските страни от Персийския залив и Иран.

Над 2700 американски военни и 3500 американски военнослужещи са ситуирани надлежно във военновъздушната база Принц Султан в Саудитска Арабия и военновъздушната база Ал Дафра на ОАЕ.

Последният също по този начин служи като Център за въздушна война в Персийския залив и побира забележителен контингент от американски самолети, които вземат участие в районни интервенции. Това включва многообразие от бойни самолети и разследващи дронове, по-специално MQ-9 Reapers.

През последните седмици президентът на Съединени американски щати Джо Байдън позволи няколко въздушни и ракетни удара, ориентирани против подкрепяни от Иран съпротивителни организации в Западна Азия.

Фракции, близки до Иран, са направили 170 офанзиви против американски сили, ситуирани основно в Ирак и Сирия от предишния октомври, употребявайки дронове, ракети и ракети в опит да изтласкат военното наличие на Съединени американски щати от района.

Към днешна дата тези офанзиви са довели до гибелта на трима американски военнослужещи и са ранили голям брой други. Едновременно с това се твърди, че армията на Йемен, подкрепяна от Ансарала, е провела 51 интервенции против морски кораби, плаващи в Червено море и Аденския залив, отбелязвайки повишаване на офанзивите от началото на интервенцията на 19 ноември.

Неустойчиви тактики

Този боен метод на Съединени американски щати обаче не е резистентен за Вашингтон в дълготраен проект. Саудитска Арабия и ОАЕ се стремят да разрешат проблемите си с Йемен след осемгодишна война, която мощно изтощи финансите им и навлече ракетен огън по огромните им градове и против цели в енергийната инфраструктура.

Саудитският външен министър съобщи в изявление за France 24 на 19 февруари, че „ мирното съглашение сред държавното управление на Йемен и хусите е близо и че Рияд ще го поддържа “.

При тези условия е малко евентуално Съединени американски щати да се ангажират с дейности, които биха могли да възобновят напрежението сред Рияд, Абу Даби и Сана.

Въпреки това, поддържането на непрекъсната група самолетоносачи край крайбрежията на Йемен за интервенция " Посейдон АРчър " и въздушни удари против иранските ползи ще бъде скъпо и предизвикателно начинание за американците.

Докато базите в Кувейт, Бахрейн и Катар, които имат статут на MNNA, остават от решаващо значение за Съединени американски щати, едностранното несъгласие на Вашингтон върху резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за преустановяване на огъня в Газа – и неговата безусловна военна и политическа поддръжка за Израел, макар десетките хиляди гибелта на дами и деца в Газа – разпалиха антиамериканските настроения на арабската улица, която през днешния ден изрично отхвърля споразуменията за нормализиране с Тел Авив.

Засега Китай безшумно следи ерозията на престижа на Съединени американски щати в Западна Азия, евентуално чакайки подобаващ миг да – с поддръжката на Москва – започва дипломатическа самодейност за разрешаване на казуса Израел-Палестина, надалеч от американска интервенция.

Това няма да е първият път, когато новите многополюсни сили откраднаха светлината на прожекторите на Вашингтон в Персийския залив: посредниченото от Пекин иранско-саудитско доближаване през март 2023 година освен изненада изцяло Съединени американски щати, само че сподели на районните страни, че сключването на покупко-продажби е допустимо без НАС.

Настъпващите промени в Персийския залив сигурно ще окажат въздействие върху военната и дипломатическата тактика на Съединени американски щати.

Но дезактивирането на американски бази по време на деен районен спор с присъединяване на американски сили е нещо напълно ново.

Когато прахът се улегне, какъв ще е смисълът от тези многомилиардни военни съоръжения, когато американски изтребители или ракети не могат да бъдат изстрелвани от тях?

Превод: СМ

Източник: The Cradle

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед14429Проф. Дарина Григорова: Съединени американски щати основават центрове на мощ - Съединени американски щати, Европа, Япония - оста на новия международен редАлтернативен Поглед20441Проф. Дарина Григорова: Русия постоянно се завръща на своите исторически територииАлтернативен Поглед11655Георги Първанов: Благодарение на саможертвата на съветските войни, България се появява още веднъж на европейската картаАлтернативен Поглед70034Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен Поглед39323Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед378105Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед160215Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед123871Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед117726Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед102560Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четениПанко Анчев27369Националният празник на българския народ и освирканата власт

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР