В Западна Африка има редица проекти, които много ни интересуват.

...
В Западна Африка има редица проекти, които много ни интересуват.
Коментари Харесай

Лукойл се оттегля от Саудитска Арабия, насочва се към Африка

" В Западна Африка има редица планове, които доста ни интересуват. Това е петролен регион, където всяка година има нови открития ", сподели шефът на " Лукойл " Вагит Алекперов пред публицисти по време на икономическия конгрес " Русия - Африка ", който се организира в Сочи.

По време на форума компанията възнамерява да подпише няколко документа на равнище меморандуми, свързани с планове в района. Става дума за разработка на офшорни петролни полета в Гана. Така също компанията взе участие като огромен акционер в две залежи в Нигерия, където оператор е Shell. " Лукойл " има намерение да разшири наличието си в Конго в съдействие с италианската Eni.

Проектите в Африка са стопански преференциални при цена на нефта към 60 $ за барел с отчитане на инфлацията, което и залага в своя бюджет " Лукойл ", изясни в отговор на репортерски въпрос Вагит Алекперов, представен от finmarket.ru.

" Лукойл " е в развой на отдръпване от взаимен изследователски план със Saudi Aramco в Саудитска Арабия, сподели шефът на най-голямата частна петролна компания в Русия.

" Традиционно имаме другарски връзки със Saudi Aramco. Имахме огромен план за изследване в страната, открихме петролно поле там. За страдание, това е комплицирано находище, доста надълбоко. Saudi Aramco и държавното управление на Саудитска Арабия не можаха да основат условия за икономическо реализиране и развиване на плана. В момента организираме развой на прекачване на плана на кралството. Надявам се това да бъде приключено преди края на годината ", сподели Алекперов.

Той добави, че компанията разисква съдействие със Saudi Aramco в трети страни като да вземем за пример в Узбекистан и на африканския континент.

" Лукойл " има 80% в взаимно дружество със Saudi Aramco - LUKOIL Saudi Arabia Energy Ltd. (Luksar). През 2009 година бе оповестено, че са открити две залежи в Саудитска Арабия - Tukhman и Mushaib - със ресурси 70 милиона тона петролен кондензат и 300-400 милиарда кубически метра природен газ. Компанията очакваше началото на взаимен рандеман на въглеводороди от план в Саудитска Арабия през 2015 година. Страните обаче не можаха да се спогодят за цената на газа и през 2017 година " Лукойл " разгласи, че напуща плана. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР