В зала Дунав“ се проведе традиционното Коледно надиграване на Община

...
В зала Дунав“ се проведе традиционното Коледно надиграване на Община
Коментари Харесай

Традиционното Коледно надиграване на Община Русе събра стотици почитатели на фолклора

В зала „ Дунав “ се организира обичайното Коледно надиграване на Община Русе. В събитието, гледано от стотици русенци, се включиха любителски и професионални фолклорни танцови сформира от Русе. Проявата се реализира с поддръжката на Оперативна програма „ Русе Арт “ и е част от Коледно-новогодишния календар на Община Русе.

Публиката имаше удоволствието да се наслаждения на осъществяванията на ФТТ „ Найден Киров “ с присъединяване на всичките си обединения, ансамблите „ Зорница ”, „ Здравец ” и „ Русчуклийче “ при Общинския детски център за просвета и изкуство и „ Зора “ при Общинския юношески дом. В конкуренцията се включиха и известните русенски клубове за национални танци „ Играорци ”, „ Нашенци “, „ Фламинго Етно “, „ Жълтица “, „ Родолюбец “ и „ Орисия “.

Танцьорите в конкурсната стратегия бяха оценени от хореографите Eмил Костадинов, Ренета Стефанова и Цветомир Панчев.

В първата възрастова категория за деца от III до VI клас първото място бе присъдено на Мая Златева и Симеон Коев. Втори се класираха Габриела Димитрова и Димитър Първанов, а трети бяха Анита Петрова и Лъчезар Цветков.V

Във втора възрастова група /VII – XI клас/ преди всичко се изкачиха Калина Тотева и Христо Тодоров, второто място отиде при Михаела Стоянова и Максим Атанасов, а трети станаха Даная Иванова и Момчил Желязков.

Зрителите също имаха опцията да покажат своите умения в националните танци. За най–добри в правото хоро и ръченицата журито избра Илияна Митева преди всичко, Виктория Ангелова на второ, а Радостин Прокопиев се класира трети.

Правото да се състезават за наградата Мис и Мистър танц 2023 имаха класиралите се на първите три места спортни двойки от двете категории, както и отличените в конкуренцията на публиката участници. С оценката си потеглиха Калина Тотева и Максим Атанасов.

Всички спечелили бяха наградени от заместник–кметовете на Община Русе Енчо Енчев и Димитър Недев. Отличените получиха награди и грамоти, обезпечени от Община Русе.

За десета поредна година бе присъдена и влиятелната Награда за най-артистично осъществяване, учредена от ФТТ „ Найден Киров ” на името на неговия създател – създателят и хореограф Иван Донев. Тя бе връчена от ръководителя на фолклорно–танцовия спектакъл Богдан Донев и отиде при 10-годишния Димитър Първанов от ФТА „ Здравец “ с началник Димитър Донев към Общинския детски център за просвета и изкуство.

Тази година оркестърът на Детско-юношески фолклорен отбор „ Зорница “ при Общинския детски център за просвета и изкуство поддържаше със своите осъществявания надиграващите се спортни двойки.

Водещ на фолклорния празник беше актрисата от Държавен куклен спектакъл – Русе Деница Дончева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР