В Закона за ограничаване на плащанията в брой се предлага

...
В Закона за ограничаване на плащанията в брой се предлага
Коментари Харесай

МС отново предлага разплащане в брой до 5000 лв.

В Закона за ограничение на заплащанията в брой се предлага нормативно регламентираният предел за ограничение на заплащанията в брой в страната да се понижи от 10 000 лева на 5000 лева

Това е втори опит на ГЕРБ да понижи размера на заплащането в брой. Предишният не съумя след напън на съдружните сътрудници.

В Закона за акцизите и данъчните хранилища (ЗАДС) се добавя определението за тютюневи произведения, като в обсега за облагане на тютюневите произведения попадат и препаратите за пушене с водна лула (наргиле), които с изключение на тютюн или заместители на тютюна (изделия въз основата на растения, билки или плодове, или произведения в твърдо състояние), съдържат и ароматизиращи сиропи.

Въвежда се възбрана за издание на разгласи или известия в електронен тип, посредством които се оферират за продажба акцизни артикули без бандерол и за които акцизът не е обезщетен.

Пощенските оператори се задължават да изискват от подателите да заявяват, че изпращаните акцизни артикули или боклуци от тютюн са с заплатен, начислен или гарантиран данък, както и че същите са с бандерол, когато подобен е наложителен.

Предложена е смяна по отношение на новите Правила за търговия с природен газ, които плануват всички лица, извършващи покупко-продажби с природен газ, да подписват контракти с операторите на газопреносните и газоразпределителните мрежи за контролиране на енергийните потоци.

Министерският съвет одобри план на промени в Закона за налога върху добавената стойност (ЗДДС).

Предлагат се текстове, които категорично регламентират случаите, в които отпада задължението за осъществяване на годишна промяна. Прецизирани са наредбите, свързани с промяна на употребен данъчен заем за недвижими парцели и с освобождението от облагане с Данък добавена стойност на доставката на "универсална пощенска услуга ". Целта е да не се позволява по-широко пояснение на освобождението, планувано в Директива 2006/112/ЕО, пишат от Министерски съвет.

Допълнени са и текстовете, които квалифицират златните монети като капиталово злато.

В законопроекта е допълнена наредбата за регистрация по Данък добавена стойност, с която данъчно задължените лица се задължават да подадат заявление за регистрация в 7-дневен период от датата, на която, въз основа на размера и характера на осъществяваната активност, може да направи обосновано съмнение, че ще доближат облагаем оборот от 50 000 лева или повече в границите на настоящия и идващия месец.

Предлага се и анулация на наредбата, с която се изисква поръчителство при съществуване на неуредени отговорности, с оглед регистрация по закона. Прецизирана е наредбата, предвиждаща поръчителство при доставки на течни горива, като при избрани условия отпада задължението за даване на обезпечения от крайните консуматори - лица, които не търгуват, а единствено директно използват течни горива.

В Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ) се предлага от 2018 година годишната данъчна декларация на самоосигуряващите се лица да се подават единствено по електронен път.

Отпада и бонусът от 5%, когато декларацията е подадена по интернет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР