В Закона за гражданската регистрация ясно е казано: Бащиното (и

...
В Закона за гражданската регистрация ясно е казано: Бащиното (и
Коментари Харесай

Нова отродителна мода: Записват деца с презиме и фамилия без окончанията -ов и -ев

В Закона за гражданската регистрация ясно е казано: " Бащиното (и респективно фамилното) име на всяко лице се образува от личното име на бащата и се вписва с наставка -ов или -ев и окончание съгласно пола на детето ", написа Десант. Изключение се позволява,  когато " личното име на бащата не разрешава слагането на тези окончания или те опонират на фамилните, етническите или религиозните обичаи на родителите ".

В последните години обаче, даже името на бащата да си е напълно обикновено - Петър да вземем за пример, всеобщо родители държат да записват децата си без типично българските окончания - Ивелина Петър Николова да речем.

Тази мода, изключително в по-големите градове, в последно време добива епидемиологични размери. За задачата родилките попълнят молба в АГ отделението и вземат решение казуса. Детето е " избавено " от окончанията, идентифициращи го по име като българче.

В полемики по тематиката в обществената мрежа " Facebook " майки споделят, че акушерки са ги посъветвали да пишат в обясненията си, че детето ще живее в чужбина, по тази причина държат да е такова името му.

Родителите се възмущават за какво да не могат сами да дефинират какви имена да носи отрочето им; че всеки би трябвало самичък да си взема решение и така нататък И в случай че някой се опита да отбрани българските окончания, се нахвърлят върху нещо, че бил от " масата, която осъжда всичко друго "!

При състояние, че има явен закон по въпроса, тези полемики са изцяло непотребни. Но " неразумните юроди ", както би ги нарекал Паисий тези българи, явно съществуват и през днешния ден и са подготвени да се отрекат от всичко българско и родно, единствено и единствено да са съвременни.

Явно и през днешния ден значително са хората, които се поддават на криворазбраната цивилизация и са подготвени да изгубят националната си еднаквост, с цел да се усещат жители на света. Но човек може да е вселенски и без да се отхвърля от родовата си принадлежност. Не ли?

Не можем да го кажем по-добре от Добри Войников, който е нарекал своята творба " Криворазбраната цивилизация "... " смешна позорищна игра "!

В предговора си към пиесата възрожденецът акцентира: " А в душевно отношение тази к р и в о р а з б р а н а  ц и в и л и з а ц и я има други красоти, други следствия: уважението към вероизповедните обряди доста пътя е заместено с насмешни подигравки; почестта към старите - с презрение; учтивостта към нежния пол - с безочливост; срамът - с необюздана храброст. Гражданска добродетел, великодушие, братска обич, съчувствие, обществена обвързаност: сички тия са избърсани из речника на мнимообразования...

У младите нации съвсем сичко върви по-скоро по подражателство, в сравнение с по систематично изследувание. Много пътя най-хубавите, най-нравствените начала са заети наобратно, разбрани изкривено. От това и вместо морал или благоприличие в тях са вгнездява безнравственост, разврат; вместо откровеност, братска обич и привязаност - гърдост, пренебрежение и ненавист; вместо взаимност и единодушие - разкол и разединение; затова вместо развиване - затъпление и подвеждане. А заблуждението стопира напредъка на душевното развиване и обучение ".

Кой ти обаче да чете остарели мъдрости...

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР