В Закона за домашното насилие трябва да има още по-големи

...
В Закона за домашното насилие трябва да има още по-големи
Коментари Харесай

Петромир Кънчев: Заповедта за защита да е по административен ред

В Закона за домашното принуждение би трябвало да има още по-големи промени, тъй като незабавната отбрана, която дава съдът не е толкоз незабавна. Заповедта за отбрана би трябвало да бъде по административен ред.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Петромир Кънчев, член на Софийската адвокатска гилдия.

„ Вече имаше оферти, както от омбудсмана, по този начин и от адвокати, и общественици да се промени Закона за да не се позволява тази обстановка, която се случи с 18-годишната Дебора от Стара Загора. Всичко стартира от неверно импортираното искане за смяна на мярката за неотклонение от страна на Прокуратурата, подготовка на самото закононарушение, това не е нещо, което се случва за първи път. Очевидно е, че е наложителна незабавна смяна ”, акцентира юрист Кънчев.

Той уточни, че е огромна разликата, когато един човек се преследва по лека телесна щета и междинна телесна щета.

„ В първия случай е по просба на потърпевшия, тогава жертвата е безусловно сама, до момента в който когато казусът е избран като междинна телесна щета, това закононарушение е от общ темперамент и следва да се преследва от Прокуратурата с всички принадлежности за това ”, изясни Петромир Кънчев.

Според него Наредбата за движимости лица също би трябвало да бъде изменена, тъй че да има по-висока подготовка на тези движимости лица. „ Както в София по този начин и в цялата страна има липса на добре квалифицирани движимости лица, както и във връзка с тяхната отговорност, когато те дават неверно умозаключение, те носят наказателна отговорност. Бих попитал какъв брой движимости лица са потърсили наказателна отговорност в резултат на неприятно обещано тяхно умозаключение. Това е огромен камшик за правосъдната система, тъй като един арбитър не може да схваща от правосъдна медицина, счетоводство или други финансови въпроси. Там постоянно се употребяват движимости лица, а от тяхното умозаключение зависи изхода на делото “, акцентира юрист Кънчев. Той посочи, че е доста значимо там да се направи такава промяна. „ Тя е и част от огромната правосъдна промяна и е нещо, което може да се направи без парламент ”, разяснява юрист Кънчев.

Той изясни, че в Закона за домашното принуждение би трябвало да има още по-големи промени, тъй като незабавната отбрана, която дава съдът не е толкоз незабавна, защото би трябвало най-малко да подадеш нещо в съда, а той в период от 24 часа да се произнесе, а по това време може доста неща да се случат. „ Считам, че заповедта за отбрана би трябвало да бъде по административен ред, т.е. със самото отиване в Районното на насилника да му бъде лимитиран достъп до жертвата, което най-вероятно ще се прави в последваща смяна, която е извънредно наложителна ”, означи юрист Петромир Кънчев.

Членът на Софийския адвокатски съвет акцентира, че с изключение на подаването на сигнал в Софийското районно ръководство, би трябвало да се подаде молба и декларация в съда и чак тогава съдът да се ангажира, да излезе със заповед за отбрана, която да стигне назад до полицейското ръководство. Пътят е доста дълъг, до тогава на жертвата могат да се случат доста ужасни неща, сходни на тези, които се случиха на момичето в Стара Загора ”, счита специалистът. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР