„В заешката дупка“ е израз от романа на Луис Карол

...
„В заешката дупка“ е израз от романа на Луис Карол
Коментари Харесай

„В заешката дупка“ – какво е да си последовател на QAnon

„ В заешката дупка “ е израз от романа на Луис Карол „ Алиса в страната на чудесата “ и в съвремието все по-често се употребява по отношение на тайни теории. Колко по-надълбоко се спускаш в заешката дупка, сходно на Алиса, толкоз по-объркано и сюрреалистично е всичко към теб.

В просторен материал историята на към този момент някогашен почитател на култа към конспирациите QAnon, който в продължение на две години се спуска в заешката дупка. Джират Джадежа споделя, че конспирациите са провалили живота му.

QAnon е онлайн общественост от хора, която има вяра в редица тайни теории. Те имат „ онлайн оракул “, за който се твърди, че е част от американското държавно управление и споделя вътрешни секрети на службите. В основата на теориите е схващането, че Доналд Тръмп се бори със силите на злото под формата на загадка педофилска организация, ръководена от американските Демократи.

Онлайн общността съществува от към 2016 година, като напоследък напусна границите на Съединените щати и стартира да „ набира “ почитатели от целия свят, които имат вяра в идването на нов международен ред.

Началото

Младият мъж с австралийско поданство постоянно е бил заинтересуван от американската политика. Джадежа прекарва време в Съединените щати, с цел да учи. Тогава живее в Куинс, Ню Йорк.

„ Ако погледнем австралийската политика – тя е много скучна. Американската, обаче… е като автомобилна злополука, от която не можеш да извърнеш очи “, споделя Джадежа.

През 2016 година Джадежа симпатизира на кандидата за президент на Щатите Бърни Сандърс, само че Доналд Тръмп печели. Това кара младият мъж да се откъсне от обичайните медии за известно време и почнал да слуша предаване, отдадено на тайни теории. Именно там се сблъскал за първи път с теориите в основата на QAnon.

Конспирация, изолираност, меланхолия

В същото време Джадежа се опитвал да приключи образованието си, само че колкото повече четял конспирациите, в които имат вяра почитателите на QAnon, толкоз по-надълбоко влизал в заешката дупка. „ Чувствах се тотално зашеметен… Мисля, че тогава бях в тежка меланхолия, тогава открих Q”.

Онлайн „ пророкът “ на тайния фетиш споделя информация в интернет конгреси, която постоянно може да се пояснява по разнообразни способи. Именно в това е магията на QAnon – всеки може да откри връзка в казаното от Q и действителния свят, в случай че я търси задоволително дълго.

Съвсем скоро QAnon тематиката била единствената, за която Джадежа желал да приказва. Приятелите му се отдръпнали, разпаднали се връзките му с действителния свят, което в допълнение го предиздвикало да има вяра още повече в тайните теории.

Снимка: Getty Images

Единственият човек, с който можел да приказва за QAnon бил татко му.

„ Никой не ти има вяра. Никой не желае да приказва с теб за това… Ти ставаш извънредно озлобен. Подобни ирационални изявления те карат да приличаш на бездомника на улицата, който крещи, че идва Денят на страшния съд “, споделя Джадежа.

„ QAnon ми даваше леговище и утешение. Не осъзнавах какъв ужасяващ резултат има върху мен и по какъв начин в действителност тотално съм се откъснал от действителността “, добавя той.

Младият мъж, който досега е имал избрани политически схващания и никакви първи проблясъци на каквато и да било експанзия, стартира да се радикализира. „ Тогава щях да бъда толкоз благополучен да видя Хилари Клинтън изправена пред боен трибунал… Това още ме тормози. Колко елементарно и с какво наслаждение щях да отвръщам на нещо, в което нормално нямаше да участвам… Именно по този начин карак положителни хора да правят неприятни неща “, споделя Джадежа.

Един от най-големите страхове на американските служби и обществените колоси е, че QAnon почитателите споделят между тях информация, която може да ги радикализира. Това би довело да закононарушения в действителния свят. През май 2019 година от ФБР предизвестиха, че тайните теории и култове като QAnon е „ извънредно допустимо да стимулират престъпни и от време на време нападателни прояви в Съединените щати “.

Две години по-късно…

Героят в изявлението на Си Ен Ен прекарва в „ заешката дупка “ две години, когато лека бавно почнали да се образуват подозрения за истинността на тайните теории.

Джадежа надълбоко вярвал, че Джулиан Асандж е виновен за откриване на присъединяване на Хилари Клинтън в незаконна мрежа. Именно Асандж бил оказал помощ на Доналд Тръмп да завоюва изборите, само че нещо не се връзвало – за какво Тръмп желае да екстрадира Асандж в Съединените щати, в случай че му е оказал помощ?

Джадежа оборил и едно от последните доказателства, за които се държал.

Снимка: Getty Images

В известен интернет конгрес, отдаден на тълкуването на тайните на Q, потребителите помолили интернет пророка си да „ съобщи на американския президент да употребява фразата „ вид топ “ в своя тирада “. И Тръмп, несъмнено, я употребявал.

Джадежа приел това като несъмнено доказателство, че Q съществува, само че колкото повече се натрупали подозренията, толкоз повече се замислял мъжът. Един ден седнал и прегледал остарели речи на Тръмп, където открил, че и в предишното е употребявал дадената фраза.

Разбирайки, че случилото се е просто съвпадане, Джадежа вечно завършил с QAnon.

Равносметката

Поглеждайки обратно Джадежа споделя, че вярата в QAnon е повлияла на всяка една връзка, която е имал в живота си. „ Това унищожи множеството от тях до ден сегашен. В останалите още има напрежение “, споделя той.

Но най-вече съжалява, че е „ завлякъл в заешката дупка “ и татко си. От Си Ен Ен са се пробвали да се свържат с него, само че без резултат.

Снимка: Getty Images

Онлайн Джадежа попаднал на няколко форума, в които някогашни почитатели на QAnon намират съидейници и дружно се „ лекуват “. Според него пътят към откъсването от конспирациите минава през схващане и съчувствие на индивида насреща и се надява повече почитатели на QAnon да съумеят да се откъснат по този начин, както той е съумял.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР