В задължителната профилактика за децата на 7, на 10, на

...
В задължителната профилактика за децата на 7, на 10, на
Коментари Харесай

Добрата новина: Здравната каса ще поеме повече безплатни прегледи за деца и бременни жени

В наложителната профилактика за децата на 7, на 10, на 13 и на 16 годишна възраст ще бъдат включени проучвания на кръвна картина и урина, а за 16-годишните – в допълнение проучване и на кръвна захар и холестерол. Това плануват промени в Наредбите на НЗОК. Говорим за проучвания, които ще бъдат безвъзмездни и поети на 100% от Касата.

Този тип прегледи досега не са включени в обсега на провежданите на децата от учебна възраст профилактични прегледи. С включването им се цели основаване на благоприятни условия за ранно разкриване на възможни отклонения в здравословното положение, зародили в тази възраст, което да даде опция и за навременното им лекуване.

При бременните дами се планува осъществяване на спомагателни ехографски прегледи в границите на профилактичните им прегледи. Предлага се за интервала на бременността към провежданите към сегашния миг 2 акушерски ехографии да бъдат добавени още два такива прегледа, както и провеждането на ехографско проучване за фетална морфология - с оглед реализирания през време на бременността биохимичен скрининг.

Добавя се и опцията за заплатено от НЗОК осъществяване на проучване за хепатит С, с оглед определяне на статуса на бременната жена във връзка с това заболяване.

За дамите на възраст от 30 до 50 годишна възраст се прибавя наложително от време на време ехографско проучване на млечните жлези, с което в ранен етап има опция за определяне на възможни промени и предприемане на следващи дейности за ранно диагностициране на възможни злокачествени болести на млечната жлеза.

За лицата с открити при профилактичния обзор рискови фактори за развиване на злокачествено новообразувание на ректосигмоидалната област, с анамнеза за аденом/и на дебелото черво, полипи на дебелото черво, колоректален карцином, болест на Crohn, улцерозен колит, цьолиакия се прибавя опция за осъществяване на проучване на фекален калпротектин, с което се цели възстановяване на диагностичните благоприятни условия при тази група лица и преценката за насочването им към подобаващ експерт и спомагателни проучвания.

С оферти план се прибавя и опция за осъществяване на в допълнение проучване на пациентите с открита диагноза Синдром на Търнър. При лицата над 18 години с това заболяване в границите на диспансерното им наблюдаване при експерт се включва провеждането на остеодензитометрия, с оглед възстановяване на диагностиката на костните промени вследствие на болестта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР