В юридическите среди преобладаваше становището, че Конституционният съд ще вземе

...
В юридическите среди преобладаваше становището, че Конституционният съд ще вземе
Коментари Харесай

Ако с изрезки от вестниците се иска отстраняване на гл. прокурор, ще се подходи твърде лековато към тази важна процедура: Пламен Киров

В юридическите среди преобладаваше мнението, че Конституционният съд ще вземе тъкмо това решение , сподели в изявление за БНР проф. Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър и дълготраен учител по конституционни право.

В правото, както и в геометрията, има симетричност, съобщи Киров. Според него логиката на Конституцията и смисълът на текстовете са ясни и не може един орган да може да предлага, а да не може да желае освобождение.

Системно несъблюдение на служебните отговорности или тежко нарушаване, както и дейности, уронващи престижа – това не са дейности, безусловно свързани с директните функционалности на основния прокурор, а в това число в неговия персонален живот, изявления пред медиите и така нататък Доста необятно е полето на преценка, разясни още Пламен Киров.

„ Очевидно е, че този, който желае премахване, би трябвало да бъде деен, не може да бъде въздържан. Трябва да аргументира своето искане за отстраняването на основния прокурор “, акцентира конституционалистът и подсети, че трима министри събират данни, с които желаят да обосноват освобождението на основния прокурор – служебните министри Янаки Стоилов и Иван Демерджиев и актуалният правосъден министър Надежда Йорданова.

Предполагам, че в Министерството на правораздаването има класьори с нужната информация, която да служи като доказателствено средство в процедурата ва премахване на основния прокурор, означи Киров, само че посочи:

„ Не ми харесва методът - сигнали на жители, сигнали на неправителствени организации - това беше декларирано. Ако с отрязъци от вестниците се цялостни тази директория или класьор в Министерството на правораздаването, на мен ми се коства, че прекомерно лековато ще се подходи към тази извънредно значима процедура. “

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР