В южния френски град Ница днес почетоха паметта на жертвите

...
В южния френски град Ница днес почетоха паметта на жертвите
Коментари Харесай

Ница почете жертвите от атентата от 2016 г., в който загинаха 86 души

В южния френски град Ница през днешния ден уважиха паметта на жертвите на миналогодишния атентат на крайбрежна улица, в който починаха 86 индивида и стотици бяха ранени, предадоха информационните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Президентът Еманюел Макрон и други високопоставени лица стояха спокойно при осъществяването на националния химн на градския площад " Масена ". Площадът е покрай крайбрежната улица " Променад дез англе ", на която тъкмо преди година атентаторът Мохамед Булел се вряза с камион в тълпите хора, събрали се да гледат фойерверките по случай Деня на завладяването на Бастилията - националния празник на Франция.

На днешната гала бяха наградени с ордени на Почетния легион служители на реда и цивилни за дейностите им след офанзивата. Сред наградените бяха двама жители - Франк Терие и Александър Ниг, - които се опитвали да обхванат в кабината на камиона и да спрат атентатора. Наградени бяха и двамата служители на реда Гаетан Роа и Магали Котон, които преследвали Булел из тълпата и го простреляли.

ТАСС съобщи, че церемонията в Ница стартира като състоялия се по-рано през днешния ден боен церемониал в Париж - самолети от ескадрилата " Патрул дьо Франс " прелетяха в небето, оставяйки три дири в цветовете на националния байрак. На трибуната за почетните посетители до Макрон и брачната половинка му стояха някогашните президенти Франсоа Оланд и Никола Саркози, а до тях беше и князът на Монако Албер Втори.

По-късно през днешния ден Еманюел Макрон и брачната половинка му Брижит ще имат частни срещи с родственици на жертвите на атентата. Вечерта в града ще има концерти, а на " Променад дез англе " ще бъде изписано с великански букви " Свобода, тъждество, приятелство " - държавния лозунг на Френската република. Надписът ще се състои от 12 хиляди синьо-бяло-червени картончета, на които са изписани имената на 86-те починали. Денят ще приключи с фойерверки.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР