В южната част на Атлантическия океан е забелязан кит, който

...
В южната част на Атлантическия океан е забелязан кит, който
Коментари Харесай

Кит преплува половината свят, постави рекорд

В южната част на Атлантическия океан е видян кит , който преплувал най-малко 20 000 километра по време на миграция, прекосявайки половината свят, написа сп. " Кърънт байолъджи ", представена от Българска телеграфна агенция. 

Сивият кит (Eschrichtius robustus) е забелязан край крайбрежията на Намибия още преди осем години. За учените това се оказва много необичайно - макар че се случва да се появяват на юг в Атлантическия океан, сивите кит ове нормално не напущат северното полукълбо.

Озадачените учени са взели тъканни проби от кит а и са анализирали неговата ДНК. Оказало се, че той принадлежи към застрашена популация, обитаваща крайбрежието на Източна Азия. Това значи, че кит ът е минал най-малко 20 000 километра, с цел да стигне до крайбрежията на Намибия. Обиколката на Земята е малко над 40 000 километра, напомнят учените.

Изследователите окачествяват пътешествието на кит а като безспорен връх за гръбначни животни, живеещи във вода. На сушата рекордното достижение принадлежи на вълк, минал над 7000 километра.

За учените остава мистерия по кой маршрут кит ът е минал пътя от северната част на Тихия океан до южната част на Атлантическия океан. Те позволяват, че едрият морски бозайник може да е плувал през Арктика, да е обиколил Африка или да е минал край Южна Америка.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР