В Южна Германия все още има диворастящи гъби, замърсени с

...
В Южна Германия все още има диворастящи гъби, замърсени с
Коментари Харесай

Ето какво се случва в Бавария десетилетия след аварията в Чернобил

В Южна Германия към момента има диворастящи гъби, нечисти с радиоактивен цезий, десетилетия след нуклеарната повреда в Чернобил, съобщи ДПА, базирайки се на ново изследване, оповестено през вчерашния ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

Резултатите от най-новото изследване на Федералната работа за радиационна отбрана (ФСРЗ) демонстрират, че гъбите са нечисти с изотопи на цезий-137 с генезис от нуклеарната повреда в Чернобил през април 1986 година. Изследователи на рака споделиха, че цезий-137 може да се натрупва в тъканите на костите и да повреди генетичния им материал. В дълготраен проект това би могло да докара до заболяване от рак на костите и левкемия.

Всяка година ФСРЗ изследва за съществуване на изотопа диви ядливи гъби на осем места в южногерманската провинция Бавария. На някои места са били регистрирани над 4000 бекерела цезий-137 на кг гъби. Горната граница за продаваните по пазарите гъби е 600 бекерела.

Рисковете за здравето обаче са минимални. Излагането на радиация е относително минимално, когато дивите гъби се употребяват в естествени количества. И въпреки всичко ръководителката на ФСРЗ Инге Паулини посъветва берачите на гъби в Бавария да ги ядат в умерени количества, " с цел да избегнат излишно излагане на радиация ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР