В юбилейния си 70-и сезон Смесеният хор на БНР с

...
В юбилейния си 70-и сезон Смесеният хор на БНР с
Коментари Харесай

Реквием на Габриел Форе ще звучи в концерта на Смесения хор на БНР в музея Земята и хората

В юбилейния си 70-и сезон Смесеният хор на БНР с диригентка Любомира Александрова ще посвети специфичен концерт на един от именитите диригенти - Михаил Милков. Събитието е на 9 февруари от 19 ч. в Националния музей " Земята и хората ", научи ДУМА от Катя Василева, специалист връзки на БНР.
Повече от 40 години маестро Милков управлява емблематичния състав на Радиото, а през 2023 година се навършват 100 години от рождението на диригента. С него Смесеният хор на БНР записва стотици произведения от български и задгранични създатели, които се пазят в Златния фонд като част от неповторимото национално музикално завещание.
Сред впечатляващите скъпоценни експонати в музея " Земята и хората " ще прозвучи и едно от най-ценените и вдъхновяващи творби - " Реквием " на Габриел Форе. Уникално произведение в доста връзки измежду други от този род. Модернизираните черти на бароковата музика тук се съчетават с предшествениците на импресионизма и интонациите на френския шансон. Необичайно за този род е преобладаващото наличие на светлинните облици. Акцентът се трансферира от концепцията за неизбежността на гибелта към облиците на безкрайния живот, триумфа на светлината и любовта.
Солисти в " Реквием " ще бъдат Ева Перчемлиева-Тъканова (сопран), Йосиф Славов (баритон) и Благовеста Ангелова (орган). Програмата включва също произведения от Букстехуде, Дуранте, Бах, Брамс и др.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР