В Йерусалим президентът Румен Радев почете паметта на евреите, загинали

...
В Йерусалим президентът Румен Радев почете паметта на евреите, загинали
Коментари Харесай

Румен Радев почете паметта на евреите, загинали при потъването на кораба Салвадор

В Йерусалим президентът Румен Радев уважи паметта на евреите, починали при потъването на кораба " Салвадор ", като постави венец пред паметната плоча на починалите.

В началото на 40-те години на предишния век 4000 евреи, които нямат българско поданство, би трябвало да изоставен страната. Преди 78 години над 350 евреи потеглят към Обетованата земя от Варна с българския транспортен съд " Салвадор ". Припомни президентът Румен Радев:

" Д-р Леон Конфино не стопира своите опити да помогне на всички евреи, които са били в България и са нямали българско гражданство. Наемал е кораби даже в извънредно неприятно положение. С един от тези кораби - " Салвадор " над 350 е точният брой, най-известният до през днешния ден - 350 евреи потеглят от Варна по пътя към своето родно място. Не съумяват всички от тях да стигнат. Спасени са единствено 119 след корабокрушение в Мраморно море. Ние през днешния ден надълбоко скърбим за всички, които не съумяха да стигнат до своето родно място ".

Една от оживелите е 18-годишната по това време Режина Канети, която си спомня:

" Даже да знаеш да плуваш, не можеше да плуваш, тъй като беше такава стихия. Вълните те хвърляха и те вземаха обратно. Такова беше морето. Никой не ни избави. Бог ни избави единствено ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР