В язовир Камчия има достатъчно вода за следващите 18 месеца

...
В язовир Камчия има достатъчно вода за следващите 18 месеца
Коментари Харесай

В язовир Камчия има вода за още 18 месеца, Варна не е заплашена от сух режим

 В язовир " Камчия " има задоволително вода за идващите 18 месеца и към този момент няма заплаха от воден режим за жителите на Варна. Това съобщи в изявление за Дарик регионалният шеф Стоян Пасев след среща с общинските съветници от партия " Възраждане " Костадин Костадинов и Георги Георгиев, на които даде информация за подхванатите от него ограничения за недопускане на водна рецесия.  

" В цяла България язовирите са в сериозно състояние и " Камчия " не е по-различен от тях, в него водата също е с понижени количества. Според експертите има задоволително вода за година и половина. Дано да има снеговалежи през зимата, само че би трябвало да се мислят други възможности и не може да се разчита единствено на природата и да вършим молебен за дъжд ".

Ако равнището на " Камчия " падне под сериозните равнища, другите възможности за водоснабдяване на Варна са изворите в Девня и язовир " Цонево ".  По думите на Пасев не се постанова създаване на нова инфраструктура, само че цената на водата ще е по-висока.  

" Според експертите няма заплаха от воден режим, защото Девненските извори да задоволителни да захранят цялата област. Потреблението на Варна е към 1,8,млн. куб. м,  а дебитът на изворите е 3000 куб. м в секунда ". 

Водата от " Камчия " се употребява за доставяне на клиентите във Варна и Бургас. Стоян Пасев предлага потребените количества от язовира да се регистрират от новия държавен холдинг, а не от ВиК Бургас, с цел да няма подозрения. 

Село Булаир в община Долни Чифлик е единственото обитаемо място в региона, което е застрашено от воден режим. То се намира на огромна надморска височина и построяването на тръбопровод би коствало към 10 млн. лв.. В селото живеят под 100 души, които сега разчитат на подземни води. 

Стените на 3-4 язовира във Варненска област са в сериозно положение. Те не се намират наоколо до обитаеми места, а Стоян Пасев се надява ремонтите да стартират през идната година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР