В язовир Бебреш има вода за питейно-битово водоснабдяване за около

...
В язовир Бебреш има вода за питейно-битово водоснабдяване за около
Коментари Харесай

И Ботевград изправен пред водна криза като Перник

В язовир " Бебреш " има вода за питейно-битово водоснабдяване за към 6 седмици. За това предизвести пред БНР кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.

Той изясни, че в града се надяват на удобни климатични условия, т.е. на снегове и дъждове в този интервал, само че на това не можело да се разчита.

Гавалюгов дефинира ситуацията като " евентуално спешно ". Той се надява, че няма да се стигне до обстановката в Перник, само че предизвестява, че ситуацията не трябва да се подценява.

Градоначалникът изясни, че в случай че свършат водните запаси на язовир " Бебреш ", градът има и други водоизточници. Те обаче не могат да задоволят изцяло питейно-битовите потребности на популацията. Според него стигне ли се до такава обстановка, следствията " няма да са по-различни от тези в Перник ".

Гавалюгов счита, че има две аргументи, с цел да се стигне до това състояние на водите на язовира. Първата по негови думи е амортизираната ВиК инфраструктура на " Напоителни системи " и тази, която е общинска благосъстоятелност, стопанисвана от държавното ВиК-София. Втората сериозна причина пък е работата на дребната водноелектрическа централа " Бебреш ", издигната и пусната в употреба през 2014 година

Кметът уточни, че е установено, че ВЕЦ-ът работи отвън обсега на своето позволение, като единствено през 2019 година това се е случило за цели 14 дни. За въпросния интервал нерегламентирано са били източени към 1,2 млн. кубика вода от язовира в прорез с издаденото позволение от " Басейнова дирекция ".

Гавалюгов твърди, че този Водноелектрическа централа е построен, без да има опция " Напоителни системи " да управляват неговата работа. " Те не могат наложително да стопират водата към ВЕЦ-а. ВЕЦ-ът можел самичък да си я спре, тъй като крановете се намирали на територията на самия Водноелектрическа централа, т.е., те сами се контролират и настрана сами си регистрират водните количества и заявяват пред " Напоителни системи ". Абсолютен парадокс! ", разяснява той и изясни, че ВЕЦ-ът е частен - благосъстоятелност на компания, която пък е 100% благосъстоятелност на " Агрохолд " с шеф Васил Златев.

Припомняме, през вчерашния ден министър председателят даде обещание, че ще бъде построено напълно ново различно трасе по Клон 2 в Перник с държавни средства, откакто перничани  заплашиха на митинг, че в случай че ръководещите не изпълнят настояванията им, ще последват митинги и на жълтите павета в София.

Ден по-рано при визитата си в Стара Загора той съобщи, че в Перник нищо не е пипано от 52-ра година. По думите му нямало по-млада тръба от него.

Преди това Мая Манолова насочи 10 въпроса към премиера във връзка предлагането му за основаване на едно ВиК сдружение. Според гражданската платформа " Изправи се. БГ " това ще докара до нов държавен монопол.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР