В Ямбол общинският съвет гласува в подкрепа на предложението за

...
В Ямбол общинският съвет гласува в подкрепа на предложението за
Коментари Харесай

„Бъдеще за Ямбол“ разкри: Скандална замяна на ценни военни експонати от музея

В Ямбол общинският съвет гласоподава в поддръжка на предлагането за подмяна на скъпи мостри немски щурмови оръдия , благосъстоятелност на „ Музея на бойната популярност “, с експонати от „ Български боен и механически музей-София “. Решението провокира стихия от реакции, изключително от страна на съдружие „ Бъдеще за Ямбол “, което изрази изрично противоречие със замяната и упрекна локалните управляващи в нарушение на закони и наредби.

„ Това не е просто замяна; това е закононарушение против нашата история и просвета. Ценността на тези оръдия не може да бъде измерена само в пари. Те са част от нашето завещание “, съобщи представител на сдружението.

Според сдружението, с цел да се реализира замяната, са нарушени Закона за културното завещание и няколко наредби , като са заобиколени процедури за идентификация и регистрация на културните полезности.

„ Неправомерно е експонатите да бъдат преместени в обменния фонд на музея без подобаваща идентификация и оценка, както изисква законът “, акцентира представителят на сдружението.

Кметът на Ямбол, в отговор на обвиняванията, съобщи, че задачата на замяната е обогатяване на музейната сбирка и привличане на повече гости.

„ Ние сме се постарали да действаме в най-хубавия интерес на жителите и културата на Ямбол “, увери кметът.

Обществената реакция обаче беше еднопосочно негативна. Мнозина в Ямбол показаха угриженост, че замяната ощетява локалното културно завещание и подчертаха, че неналичието на бистрота и евентуалните законови нарушавания би трябвало да бъдат разследвани.

„ Това не е въпрос единствено на музейни експонати. Става дума за нашата история, за това кой сме и от кое място идваме “ , разяснява един от критиците на решението.

Сдружение „ Бъдеще за Ямбол “ разгласи, че ще се обръща към правосъдни и държавни органи за инспекция на законността на замяната .

„ Ще създадем всичко допустимо да защитим нашето завещание. Това е въпрос на принцип “, съобщи представител на сдружението.

Скандалът в Ямбол открива дълбоки разделения във връзка с ръководството и опазването на културното завещание . Ситуацията акцентира нуждата от бистрота, отчетност и строго съблюдаване на законите, които контролират културните полезности и публичното имущество.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР