В утвърдената вече от години традиция и особено в периода

...
В утвърдената вече от години традиция и особено в периода
Коментари Харесай

Менда Стоянова и Валери Симеонов предлагат имотите в Airbnb да са с категория

В одобрената към този момент от години традиция и изключително в интервала на разискване на бюджета ръководещите са внесли следващата корекция в един закон посредством различен. В този случай с смяна сред две четения на проектозакона за бюджета за 2020 година се предлага изменение в Закона за туризма. С него се вкарва категоризация за парцелите, отдавани чартърен посредством електронни платформи като Airbnb, Booking, Фейсбук и други Предложението е на депутатите Менда Стоянова от ГЕРБ, която е и ръководител на бюджетната комисия в Народното събрание, и на Валери Симеонов, " Обединени патриоти ", който неотдавна е и зам.-председател На националното заседание. В предходната му роля на вицепремиер той интензивно се занимаваше с тематики, свързани с туризма.

Депутатите оферират с нов текст в Закона за туризма предлаганите парцели за краткосрочно настаняване посредством платформи като Airbnb, Booking, Фейсбук групи, Homeway и други да са с категория както хотелите и къщите за посетители.

Предлаганите по този метод парцели, които най-вече са в София, се търсят както от чужденци, по този начин и от българи, които се нуждаят от кратковременен престой. Предлаганите съответно в София парцели през платформата Airbnb са близо 3 хиляди като през последните няколко години са се утроили за последните две години, споделят мениджъри на такива парцели.

В момента човек, който не е търговец по смисъла на Търговския закон, може да настанява посетители в стаи или къщи за посетители, когато те са част от населяваното от него жилище в жилищна постройка. С предлаганите промени се добавя, че това важи и когато теза места за настаняване не са част от населяваното от отдаващия чартърен жилище в жилищна постройка.

В промените, импортирани сред първо и второ четен на проектозакона за бюджета за 2020 година, се планува министърът на туризма при систематични нарушавания да подаде искане до ръководителя на Софийския областен съд. Съдът има период от 72 часа, в които да се произнесе, с което да задължи интернет доставчиците да спрат достъпа до онлайн платформи, които са в нарушаване на новите разпореждания и оферират некатегоризирани парцели. Самите снабдители пък ще имат период от 24 часа да спрат достъпа до тези уеб сайтове.

Който предлага туристическа услуга, която не е категоризирана или позволява включване в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект се глобява от 500 до 5 хиляди лева, а еднолични търговци и юридически лица от хиляда до 10 хиляди лева, е записано още в плана.

Собствениците на отдавани по този метод парцели имат три месеца период да се категоризират след влизането в действие на закона.

Каква е задачата на вносителите

Вносителите на плана не дадоха отговор на позвъняване на " Дневник ", с цел да бъдат конкретизирани техните претекстове и аргументите тези текстове да се прокрадват по подобен метод. Към импортирания от тях план обаче са посочени причини.

В претекстовете те изясняват, че през последните години има взрив в отдаването на жилища за кратковременен наем и в търсенето им посредством електронни платформи. Посочват, че тези услуги всъщност са настаняване в смисъла на туристическата услуга, само че тя " протича при неспазване на Закона за туризма ", в който е очакван ред за контролиране на тези действия. Посочва се, че категоризирането на обектите върви и с минимални наложителни условия към тях, а те се вписват и в Националния туристически указател.

" Целта препоръчаните промени и допълнения не е да се лимитират продажбите посредством електронните платформи ", показват вносителите. Но акцентират, че е значимо да се обезпечи съблюдаване на законодателството " в икономическата активност, в частност в областта на туризма ", да се обезпечи равнопоставеност на другите снабдители на туристически услуги и да има гаранции за потребителското задоволство.

Не оказва се за какво вносител на сходни промени не е отрасловото министерство, нито дали е взета неговата позиция. " Дневник " изпрати въпроси на ведомството.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2020 (23)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР