В утрешния ден (29 ноември) Народното събрание ще проведе извънредно

...
В утрешния ден (29 ноември) Народното събрание ще проведе извънредно
Коментари Харесай

Във вторник депутатите с извънредно заседание за бюджета

В утрешния ден (29 ноември) Народното събрание ще организира изключително съвещание, на което ще разисква като първа точка Законопроект за продължение действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година. Вносител на законопроектите е Министерският съвет.

Предвиден е за на следващия ден и парламентарен надзор, който бе отсрочен от петък (25 ноември) предходната седмица за вторник (29 ноември). На въпросите на депутатите ще дава отговор служебният министър-председател Гълъб Донев. В парламентарния надзор ще вземат участие още вицепремиерът и длъжностен министър на превоза и известията Христо Алексиев и министрите Иван Шишков, Сашо Пенов, Крум Зарков, Росица Карамфилова, Никола Стоянов, Весела Лечева, Георги Тодоров, Росица Велкова и Асен Меджидиев.

В петък (25 ноември) Народното събрание организира 15-часово съвещание. Близо 12 часа Народното събрание обсъждаше предложенията по параграф първи в Изборния кодекс. По време на дебатите имаше остри реплики сред някогашните съдружни сътрудници " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия.

Направените промени по параграф първи са директно свързани с опцията за въвеждане на преброителни центрове на хартиените бюлетини, за въвеждане на видео наблюдаване по време на броенето на бюлетините след края на изборния ден, унищожаване на тъмните стаички и замяната им с паравани, функционалността на Обществения съвет към ЦИК, въпросите, свързани с регион " Чужбина ", и дали да остане електронният протокол от машината.

Също по този начин със 152 гласа " за ", 42 " срещу " и 7 " въздържали се " Народното събрание ратифицира контракта за придобиването на осем нови самолета F-16 Блок 70. Против гласоподаваха от " Възраждане " и Българска социалистическа партия, както и депутати от " Продължаваме промяната ". Покупката на нови осем изтребителя ще костват на страната към 1.3 милиарда $. Договорът се свежда освен до закупуването на самите машини, а и до нужното им съоръжение. От " Възраждане " не поддържаха даването на зелена светлина на контракта и обявиха, че това би било обидна договорка за България.

Депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев пък предизвести, че " това е празен чек, през днешния ден 2 милиарда лв., на следващия ден - 200 милиарда лв. ".

От " Демократична България " показаха, че би трябвало да има кой да пази небето над страната. Подобни позиции показаха и от " Продължаваме промяната ".

Народният представител от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов означи, че Народното събрание от ден на ден замязва на общоприет щаб на армията и прикани всички, които в миналото са държали автомат, да се качат на трибуната.

От ГЕРБ-СДС дадоха отговор на офанзивата, като показаха, че не те са подготвяли контракта за покупката на нови самолети.

" Те са контрактувани от вашето държавно управление, документите са получени на 18 юли, от кабинета, който управляваше тогава ", посочи по време на разискването Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР