В утайниците има керосин, полипропилен, мазут, както и отпадъци от

...
В утайниците има керосин, полипропилен, мазут, както и отпадъци от
Коментари Харесай

Утайници на ”Лукойл Нефтохим” тровят Бургас

В утайниците има керосин, полипропилен, мазут, както и боклуци от огромния пожар преди 30 години в завода. Утайниците се назовават още окислителни езера и те съществуват още от времето, когато заводът е бил държавна благосъстоятелност.

Това сподели на конференция през днешния ден в морския град шефът на Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите Тонка Атанасова, представена от Българска телеграфна агенция.

Брифингът бе призован във връзка голям брой сигнали на жители през последните два месеца за остра неприятна миризма.

"Това, което се е случвало там през 60-те години на предишния век, е много съществено. Нанесена е голяма вреда, която би трябвало да се заличи, а до 2020 година окислителните езера би трябвало да се рекултивират ", съобщи заместник-кметът на отдел "Екология и европейска политика " в Община Бургас Руска Бояджиева.

Атанасова посочи, че имало превишения на бензен от измерванията, само че те били моментни. На завода са осъществени пет инспекции. Заводът "Лукойл Нефтохим " ще бъде санкциониран със глоба в размер на 100 000 лв. поради това, че не са предоставени писмени доказателства за засилен надзор и предприемане на незабавни дейности за идентифицирането на миризмите.

Причина миризмата да се усеща във въздуха са ниските температури, както и технологията за рекултивация на езерата, при която се употребява нагряване на нефтените боклуци. Заводът за произвеждане и преправка на дървесина "Кроношпан " в морския град също ще бъде санкциониран. Санкцията е в размер на 40 000 лв. за нарушение на комплексното позволение, оповестиха от управлението на екоинспекцията.

През последния месец в завода за дървесина са осъществени седемнайсет инспекции. Община Бургас упорства "Лукойл Нефтохим " и "Кроношпан " да влагат в закупуването на сложна станция, която да бъде инсталирана в жилищния комплекс "Славейков ", с цел да мери в действително време качеството на въздуха.

По мотив настояването, преди няколко дни кметът Димитър Николов е изпратил писма до управленията им с искане двете предприятия да закупят газ анализаторни станции, които да правят 24-часов мониторинг на индикаторите на въздуха, а резултатите от замерването да се излъчват онлайн на уеб страницата на Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите и Община Бургас. Най-много сигнали за задушлива миризма са подавани от поданици на комплексите "Славейков " и "Изгрев ", които са ситуирани най-близо до двата огромни завода.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР