В устава на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е извършена промяна

...
В устава на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е извършена промяна
Коментари Харесай

Промени в БЕХ заради газовата връзка с Гърция

В устава на " Българския енергиен холдинг " (БЕХ) е осъществена смяна и е назначен заместник-директор, който да дава отговор персонално за реализацията на газовата връзка с Гърция, в която държавното сдружение държи 50 на 100.

Най-вероятно това е подхванато за да се заобиколи проблематичният за отпущането на заема от Европейската капиталова банка настоящ изпълнителен шеф на БЕХ Жаклен Коен. Оказа се, че той попада в неофициалния лист на финансовата институция с лицата, които ѝ носят репутационни вреди. Проблемът със забавеното подписване на контракта за заема от 110 млн. евро за градежа на интерконектора е решен тъкмо ден преди подписването му предишния четвъртък – 10 октомври, от Ина Лазарова. Тя бе показана като шеф на дирекция планове в БЕХ.

Ден по-рано обаче тя в действителност се издига и с решение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова е избрана за зам.-директор на холдинга, отговарящ за газовата връзка. Лазарова е упълномощена от Коен да подпише заема с Европейска инвестиционна банка, който е за 109.9 млн. евро. На 8 октомври същото решение е взел и съветът на шефовете на БЕХ, в който с изключение на Коен влизат и Живко Динчев и Андон Андонов.

Формално обаче към момента Лазарова не е зам.-шеф за газовата връзка. Причината е, че Търговският указател не е вписал смяната в устава на холдинга, тъй като протоколът с решението на борда на БЕХ не е бил подписан от един от членовете му, а това е нарушаване на Закона за Търговския указател. Не излиза наяве кой от трите подписа липсва, само че в този момент сдружението има период да в профил тази неправда.

Според измененията в устава на БЕХ, зам.-директорът за газовата връзка с Гърция ще взема решенията само по всички въпроси, свързани с реализацията на плана, и с държавно обезпечения заем. Ина Лазарова независимо, без да има потребност от утвърждение от съвета на шефовете на холдинга, ще може оперативно да ръководи плана и ще утвърждава разноските по него. Чрез генерално пълномощие от Коен, а и съответни, когато това се постанова, Лазарова ще съставлява БЕХ пред трети лица, в това число като подписва документи, контракти, съглашения, включително за вдишване на отговорности от името на холдинга по всички въпроси за интерконектора.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР