В условията на пандемия българи от всички краища на страната

...
В условията на пандемия българи от всички краища на страната
Коментари Харесай

България спази Богоявленската традиция

В изискванията на пандемия българи от всички краища на страната взеха присъединяване в Богоявленския обред по спасяването на кръста, хвърлен от свещеника в реки, езера, море и басейни, предават кореспондентите на БГНЕС от страната.
Традиционно най-очакваното събитие и тази година бе това в Калофер, където дългогодишната традиция на мъжете от града на Ботев провокира разнопосочни отзиви.
Минути преди 8 часа тази заран, облечени в носии, мъжете от Калофер нагазиха в Тунджа, пеейки “Залюбила е Василка ”. Тъпани и гайди съпрождаха леденото хоро, въпреки че тази година времето бе надалеч по-благоприятно спрямо минали зими, когато се постановяваше локалните да разрушават леда в реката с брадви.

Калоферци и аудитория от други обитаеми места се събраха по двата бряга на реката, с цел да следят мъжкото хоро. Тази година кметът на Калофер Румен Стоянов не влезе във водата, с цел да даде образец за спазването на противоепидемичните ограничения, макар че санкция грози и общината, и участниците.
В съвсем всички кътчета на България, ритуалът се организира макар разпространяването на COVID-19. Смелчаците, които влизаха във водата за кръста, бяха понижени съвсем на всички места.
На езерото “Дружба ” в София кръста за четвърти път извади Вячеслав Борисов, който е деец в традицията с 10 участия.
„ Емоцията е невероятна. Прекрасно възприятие. Благодаря, че спазихме традицията. Скачаме, с цел да спазим традицията. Това е за всички българи. Да сме живи и здрави! “, сподели мъжът, който по специалност е водач и пожела скоро да махнем маските.
 21-годишен студент от Раднево хвана Богоявленския кръст в Стара Загора 21-годишен студент от Раднево хвана Богоявленския кръст в Стара Загора
Валентин Тачев, 21-годишен студент от Раднево, хвана Богоявленския кръст в Стара Загора. Той учи „ Транспортно строителство “...

Мъжът показа, че посвещава днешния си триумф на спортистите от „ София-Запад “. Той даде обещание да подари кръста на някое малко дете, както обичайно правел до момента.

21-годишният Ерик Кирилов избави Богоявленския кръст, хвърлен в река Джерман в Дупница. Стотици се събраха на двата бряга на река Джерман при Наковия мост, с цел да следят ритуала.
Ерик, който е сервитьор от Сапарева баня, хваща кръста за трети път и пожела здраве на всички българи.
 Богоявление разплака поданици и посетители на Момчиловци Богоявление разплака поданици и посетители на Момчиловци
17 смелчаци от Момчиловци скочиха през днешния ден за Богоявленския кръст, хвърлен в реката от отец Николай Рангелов. Най-бърз се оказа 21-годишния...
В Шумен пък кръста взе 29-годишният пожарникар Стефан Митев. Ритуалът се състоя на Шуменското езеро, а във водите му за кръста скочиха общо шест души.
„ Надявам се отново да ми донесе шанс, като предишните години и нека да има по-малко заболели от COVID-19 и от други заболявания ”, пожела пожарникарят.
В Кърджали обичайно бяха проведени два ритуала по мятане на Светия кръст – във водите на река Арда и в басейн – за деца до 14 години. Седемгодишният Преслав извади кръста от басейна.

Трима курсанти скочиха за богоявленския кръст в басейн на плаца в НВУ „ Васил Левски ”. Извади го 20-годишният второкурсник от Стара Загора Тихомир Стоянов, който следва в компетентност „ Материални средства напредване и превоз ” във военния университет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР