В условията на обявената извънредна епидемична обстановка в страната, на

...
В условията на обявената извънредна епидемична обстановка в страната, на
Коментари Харесай

Мездра почете паметта на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

В изискванията на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура в страната, на 2 юни в Мездра уважиха паметта на Христо Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България. Възпоменателната демонстрация, уредник на която беше Община Мездра, се състоя на градския площад и бе отдадена на 144-ата годишнина от подвига на Ботевата чета.
Точно в 12 часа, под двуминутния сигнал на сирени, чиновници в Общинската администрация и жители отдадоха респект към героите. Особена атмосфера придадоха трима гвардейци в четнически униформи, в ролята на които се превъплътиха доктор Искрен Красимиров и единайсетокласниците в СУ „ Иван Вазов “ Венелин Петков и Мирослав Лилов.
Ботевите тържества в община Мездра ще продължат довечера, когато от 21 часа при моста на река Искър в село Лютиброд ще бъде почетена паметта на 30-е лютибродчани, починали във войните за национално избавление и обединяване.
Утре от 11 часа в местността „ Рашов дол “ ще бъде отслужена панихида за починалите на това свято място през бунтовната пролет на 1876 година 12 Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов. Поради изключителната епидемиологична конюнктура, за пръв път от десетилетия насам тази година няма да се състои обичайна възстановка на последното стълкновение на оживелите въстаници с черкезката потеря на Джамбулет бей.
Същия ден от 21.15 часа пред паметния знак на Ботевите четници в село Зверино (до църквата „ Св. Димитър “) тамошният Художественотворчески клуб „ Факел “ ще изнесе рецитал и ще бъдат поднесени венци и цветя, а от 21.30 часа е обичайна заря.
На възпоменателната демонстрация ще участват единствено административни лица и участници в програмата. Жителите на Зверино могат да следят зарята от домовете си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР