В условията на епидемия медицинският персонал е безценен. За жалост

...
В условията на епидемия медицинският персонал е безценен. За жалост
Коментари Харесай

България има най-малко медицински сестри в ЕС

В изискванията на зараза медицинският личен състав е скъп. За жал в България той понижава и към този момент е нищожен

© Надежда Чипева Медицинските сестри, лекарите, санитарите и всички здравни служащи, които всеки ден са в първите редици за битката с ковид, към този момент са новите герои на света. Медицинските сестри са изключително основни в тази битка, като точно те са тези, които следят пациентите, ползват лекуването им, окуражават и успокояват. Същевременно те са и най-застрашени от новата зараза.

За страдание България е най-неподготвена измежду всички страни в Европейски Съюз за епидемията от тази позиция, като у нас медицинските сестри и акушерките са едвам 1.1% от всички работещи, до момента в който междинният % за Европейски Съюз е 2.2%. Първа, предстоящо, е Германия, където 3.4% от заетите са в тази сфера, следвана от Финландия, Белгия и Ирландия. В дъното на класацията преди България са Люксембург, Латвия, Унгария, Кипър и Естония.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това сочи изследване на Евростат, оповестено през днешния ден във връзка Международния ден на медицинските сестри, който се отбелязва в целия свят на 12 май. Това е годишнината от рождението на Флорънс Найтингейл, британска здравна сестра, статистик и публичен активист, станала известна с пионерската си работа в региона на здравната грижа по време на Кримската война.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Причините за това като цяло са ясни - относително ниско възнаграждение, неприятни условия на труд, липса на авторитет и самопризнание в специалността. В последните години доста от тези скъпи фрагменти избраха да стартират работа в чужбина, привлечени от по-конкурентното възнаграждение и доста по-добри условия. За страдание приключването на медицински фрагменти към други страни в Европейски Съюз - да вземем за пример към Австрия, продължи и по време на самата зараза.

Според данните съвсем на всички места в Европейски Съюз броят на тези медицински служащи пораства в последните години, само че нашата страна е изключение от наклонността. В момента броят на медицинските сестри доближава общо 4.45 милиона в цялата общественост, което е с към половин милион повече спрямо 2012 година

Германия е отличник и в безспорни стойности, като там работят близо 1.46 млн медицински сестри и акушерки - една трета от всички в Европейски Съюз. Следват я Франция с 656 хиляди и Италия с 411 хиляди
Увеличението на тези експерти за интервала сред 2011 и 2019 година е със 147 хиляди броя в Германия и 125 хиляди броя във Франция да вземем за пример. В Италия те нарастват единствено с 15 хиляди.

За съпоставяне - в България за същия интервал броят на медицинските сестри и акушерките понижава с близо 12% - от 42 000 до по-малко от 36 700. Сред дребното други страни, в които броят им е понижен, е Гърция - от 60 700 през 2011 на 55 800, а минимално понижение имат Люксембург и Полша.

В безспорна стойност максимален растеж отбелязва Норвегия - в страната броят на медицинските сестри и акушерките се е нараснал от 25 хиляди през 2011 година на 115 хиляди през 2019.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР