В управлението на Натура 2000 да участват национално представителни работодателски

...
В управлението на Натура 2000 да участват национално представителни работодателски
Коментари Харесай

Участие в управлението на Натура 2000 поиска бизнесът

В ръководството на Натура 2000 да вземат участие национално представителни работодателски и браншови организации – това е записано в мнение по плана за промени в Закона за биологичното многообразие, публикувано от Българската стопанска камара (БСК). Общественото разискване на промените ще се организира на следващия ден в София.

Ето целия текст на мнението на БСК:

С създаването на плана на ЗИД на Закона за биологичното многообразие е въведен разисквания метод за ръководство на мрежата Натура 2000 в България.

В тази връзка БСК поддържа решението ръководството на мрежата Натура 2000 на районно равнище да бъде вменено в компетенциите на Регионална инспекция за опазване на околната среда, както и основаването на Национален съвещателен съвет и Комитети на заинтригуваните страни на районно равнище.

Предвиденият Национален съвещателен съвет за Натура 2000 към министъра на околната среда и водите според § 24 е формиран от необятен кръг заинтригувани страни, които имат отношение към ръководство на територии и акватории в Натура 2000. Считаме обаче, че в оферти текст следва да се добави, че за присъединяване в Националния съвет се включват представители на национално представителните организации на работодателите и браншови организации техни членове. Съответно за всички неправителствени организации следва да бъдат регламентирани критерии за представителност, които при нужда да бъдат посочени в одобрения от министъра на околната среда и водите устав (съгл. член 116а, ал.3).

Следва да се уточни текста по член 117а, алинея 2 /§. 25/, определящ състава на Комитетите на заинтригуваните страни към органите за ръководство на мрежата Натура 2000 на районно равнище, като се включат представители на районни сдружения, членуващи в национално представителни организации на работодателите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР