В Управителния съвет на БНБ има хора, които гласно или

...
В Управителния съвет на БНБ има хора, които гласно или
Коментари Харесай

Горанов: В ръководството на БНБ има хора, които не са убедени в ползите от приемането на еврото

В Управителния съвет на Българска народна банка има хора, които гласно или мълчешком " саботират или не са били уверени в еврозоната ", само че това не е гуверньорът Димитър Радев. Това стана ясно от думите на някогашния финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов в " Денят стартира с Георги Любенов ".

" Ако има някой в Българска народна банка, който гласно или мълчешком е саботирал или не е бил уверен в еврозоната, това не е Димитър Радев. И в случай че има рецензия, която мога да насочва към него, е че той позволи в Българска народна банка да се постановат асиметрично сходни гласове. Не тропна по масата в подобаващия миг, а позволи избрани членове на УС да прокарват и то не с лицето си, тези тези.

С Димитър Радев свършихме 90% от работата по влизането в чакалнята на еврозоната и да го укоряват, че не е бил за еврото е исторически неверно. Радвам се, че Димитър Радев ще получи поддръжка, тъй като той първо е твърдо за еврото и второ, е индивидът, който с опита и контактите си може да движи по-бързо процеса от колкото някой различен ", уточни Владислав Горанов.

Според Горанов, когато България е на този стадий от присъединението към еврозоната, не е удачно да се сменят основни участници в този развой. Той посочи, че през последните години не е направено нужното по този въпрос и " изпуснахме питомното, а в този момент гоним дивото ".

" Проблемът с еврото е знаменателен от позиция на дейностите на Асен Василев, тъй като тръгнахме преди Хърватия по пътя към еврозоната, финишираме след тях. Кабинетът " Петков " можеше да придвижи много неща. Като изключим встрани фискалните аспекти и ограничавания за влизане в еврозоната, можем да подозираме, че или е имало съмнение от страна на президента Румен Радев, или Политическа партия занапред припознават влизането в еврозоната като приоритет и то откакто инфлацията е доста надалеч от това, което би трябвало да бъде, фискалните индикатори са на ръба. Усилията ще бъдат по-сложни, т.е. ние към този момент гоним дивото, изпуснахме питомното ", посочи той.

Относно поддръжката на Движение за права и свободи към държавното управление, Горанов уточни, че Движението за права и свободи има интерес в това да се освободят от рецензиите против тях, че попречват избрани промени и че могат да се легитимират посредством присъединяване си в измененията в Конституцията. Ето за какво тяхната поддръжка може да се употребява в избрани моменти.

Засега Владислав Горанов не вижда опасност за ротационното ръководство на страната.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР