В УМБАЛ Царица Йоанна“ ИСУЛ имплантираха кохлеарен апарат на 4-годишно

...
В УМБАЛ Царица Йоанна“ ИСУЛ имплантираха кохлеарен апарат на 4-годишно
Коментари Харесай

В УМБАЛ „Царица Йоанна“ ИСУЛ имплантираха кохлеарен апарат на 4-годишно украинче

В УМБАЛ „ Царица Йоанна “ ИСУЛ вградиха кохлеарен уред на 4-годишно украинче, оповестиха от лечебното заведение.

Детето е било показано за имплантация още в Киев, откъдето е фамилията му, само че до началото на войната с Русия е било в листа на чакащи. „ Детето не беше оперирано до началото на войната. Беше слухопротезирано, само че тези апарати не му бяха задоволителни и то няма развита тирада “, сподели пред Zdrave.net проф. Диана Попова, шеф на Референтния център по кохлеарна имплантация и слухови нарушавания към Клиниката по УНГ заболявания на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

По думите й имплантацията освен това дете е малко закъсняла по отношение на международните стандарти. „ Вече стандартът е до 1-годишна възраст да се открие понижението на слуха и да се оперира. В нашата страна имаме неонатален слухов скрининг и децата с цялостна глухота могат да бъдат открити в доста ранна възраст. Имплантацията би трябвало да се прави рано,  когато централната нервна система на децата е доста пластична и спомага за развиването на корово посланичество на слуха “. Според проф. Попова, която е най-опитният детски отоневролог в България, това е най-хубавото нещо, което може да се случи след кохлеарната имплантация – да имаме слуховите полета на естественото им място. При хората, които са глухи по рождение, тези полета са доста изменени и се намират наоколо до коровите полета за очите. „ Глухите хора компенсират със зрението – те четат по устните, това е зрителният надзор. Когато имплантацията се направи задоволително рано, децата могат да развият естествен диалект до 3-годишна възраст. Въпреки известното забавяне, проф. Попова, която е и началник на  Катедрата по отоневрология към МУ-София, се надява, че интервенцията ще помогне и при украинското момиченце, което ще може да комуникира обикновено със своите връстници.

Малкото момиченце и неговите родители попадат в Клиниката по УНГ заболявания на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ с помощта на напъните на доброволците от Интеграционен център „ За Доброто “, който оказва помощ на бежанци от Украйна да се устроят в България, като спомага за намиране на работа, обезпечава безвъзмездни психолози, преводачи, както и всякаква друга поддръжка на хората, които бягат от войната. Референтният център по кохлеарна имплантация и слухови нарушавания към столичната болница е едно от дребното места в България, където се слагат кохлеарни импланти на деца.

Следват дни на битка с институциите – лекарите са подготвени незабавно да работят, само че цената на импланта е висока и не е ясно дали ще бъде реимбурсирана от НЗОК. След известна преписка сред специалистите от Здравната каса, болничното заведение и фондацията, от НЗОК дават зелена светлина и интервенцията е осъществена.

В момента 4-годишното украинче се усеща добре, а лекарите се надяват интервенцията да помогне за възобновяване на слуха му.

Интервю с проф. Попова четете на следващия ден.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР