В УМБАЛ Св. Георги в Пловдив представиха първия в страната

...
В УМБАЛ Св. Георги в Пловдив представиха първия в страната
Коментари Харесай

В УМБАЛ Св. Георги в Пловдив представиха първия в страната робот за дезинфекция срещу COVID-19

В УМБАЛ " Св. Георги " в Пловдив показаха първия в страната профилиран робот за стерилизация против COVID-19, доставен по линия на общата поръчка на Комисията за разнообразни лечебни заведения в Европейския съюз. Демонстрация на робота бе направена през днешния ден в болничното заведение, в наличието на министерството на опазването на здравето, посолството на Кралство Дания, на компанията снабдител на роботите и на българския ѝ извънреден дистрибутор.

Инвестициите в нови, съвременни решения, в цифровизация и нови технологии ни разрешават да защитим жителите и медицинския личен състав, сподели Цветан Кюланов, началник на Представителството на Европейската комисия в България. Събитието през днешния ден е явен израза на Европейската взаимност в деяние. Той поздрави управлението на УМБАЛ " Св. Георги " в Пловдив, че е първата българска болница, която кандидатства и получи първия в страната робот за стерилизация против ковид и насърчи другите лечебни заведения у нас да аплайват по тази стратегия и да се възползват от преимуществата на този робот.

Европейски Съюз са заделили 12 милиона евро за закупуване на 200 робота в лечебни заведения, които са на първа линия в битката с пандемията от COVID-19. Средствата са по линия на Инструмента за незабавна поддръжка, а устройствата се доставят от датската компания UVD robots, която е спечелила търга за незабавна поръчка.

Роботите могат да дезинфекцират за 15 минути общоприета болнична стая благодарение на ултравиолетова светлина. Освен COVID-19 те унищожават голям брой други патогени, предотвратявайки вътреболнични инфекции. С едно зареждане машините могат да дезинфекцират над 18 пространства. Дезинфекцията се реализира без човешка интервенция, като по този метод се защищава здравето на личния състав в лечебните заведения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР