В Украйна по нареждане на президента Петро Порошенко готвят съдебен

...
В Украйна по нареждане на президента Петро Порошенко готвят съдебен
Коментари Харесай

Порошенко готви съдебен иск за забрана наема на УПЦ за манастирски имоти

В Украйна по разпореждане на президента Петро Порошенко готвят правосъден иск, чиято цел е преустановяване на наема към общината за каноничната Украинска православна черква (УПЦ) в Киево-печерската и Почаевската (разположена в Тернополска област) лавра . За това заяви украинският вестник " Вести ", базирайки се на собствен източник, непосредствен до президентския консултант Ростислав Павленко.

" В президентската администрация е обещано напътствие на управлението на музея към Киево-Печерската лавра и Кременецко-Почаевската държавна историко-архитектурната работа да приготви иск за административния съд за преустановяване на наема на общината към Украинската православна черква ", заяви изданието.

 Украйна със закон, принуждаващ проруската черква да добави
Украйна със закон, принуждаващ проруската черква да добави " съветска " към името си

Целта е да се ограничи въздействието на подкрепяните от Русия духовни лица

По негова информация, подготовката на сходни дейности " страната организира секретно, с цел да не стигне до отрицателен публичен резонанс ".

" По същия метод от 26 декември в Департамента по религиите и националността се организира инструктаж за упълномощаване на организация на статистиката при прекосяването в ПЦУ (новата православна черква на Украйна), написа изданието.

От ТАСС не разполагат с публична информация по случая и от каноничната Украинска православна черква са отказали коментар.

 Русия упрекна Украйна, че употребява новата черква за политически цели
Русия упрекна Украйна, че употребява новата черква за политически цели

Напрежението сред двете страни е доста високо

По-рано в Украйна се появи информация за това, че страната може да даде Свято-Успенската Почаевска лавра, която има законно съображение да се употребява както от каноничната Украинска православна черква (УПЦ), по този начин и от назоваващата се Православна черква на Украйна (ПЦУ).

В края на ноември юристите на К ременецко-Почаевския държавен историко-архитектурен повелител Игор Деревински твърдеше , че договорът за безплатно право за прилагане на лаврата от братята не е анулирана. Тогава той сподели, че след появяването на ПЦУ, в случай че тя съобщи своите права за прилагане на Почаевската лавра " страната няма да й откаже ".

Припомняме, през ноември в Украйна влезе в действие закон за предаване на Андреевската черква в центъра на Киев за непрекъснато прилагане от Константинополския патриарх. Според закона, църквата се предава за " безплатно непрекъснато прилагане " на Константинополския патриарх за осъществяване на богослужения, религиозни обреди, церемонии и процесии. Използването на Андреевската черква от Константинополския патриарх ще бъде в сходство със законодателството на Украйна за защита на културното завещание.

Сегашното управление на Украйна от момента на преход към властта от 2014 година интензивно поде концепцията за основаване на поместна православна черква , която не е обвързвана с Московския патриарх.

През април 2018 година президентът Петро Порошенко персонално се обърна към Константинополския патриарх Вартоломей с молба да му помогне като признае настоящите в страната две неканонични структури - на Киевския патриарх и Украинската автокефална православна черква.

 Вселенският патриарх Вартоломей гледа към статута на православен папа
Вселенският патриарх Вартоломей гледа към статута на православен папа

Без него поместните църкви щели да са: " като овце без овчар "

В началото на октомври Константинополският патриарх сне анатемата от ръководителите на тези религиозни структури и разгласи, че пристъпва към даване на автокефалия на Украйна.

Под управлението на изпратен представител на Вартоломей в Киев при п ряко присъединяване на президента Порошенко на 15 декември се събра обединителния събор за основаване на нова църковна конструкция , която да сплоти двете неканонични църкви.

УПЦ отхвърли да взе участие в тази групировка, заявявайки, че Константинопол няма право да основава каквото и да е църковно заседание в Украйна. Очаква се на 6 януари Константинополският патриарх да даде томос за автокефалия на новото украинско църковно посланичество.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР