В Украйна е в ход програма за преместване на производствени

...
В Украйна е в ход програма за преместване на производствени
Коментари Харесай

Украйна мести стотици предприятия по-далеч от войната

В Украйна е в ход стратегия за пренасяне на индустриални предприятия и други бизнеси от източната към западната част на страната, осведоми Ройтерс. Целта е те да бъдат по-далеч от регионите, в които се водят военни дейности, и да бъде непокътната активността им. Надеждите са по този метод да бъдат лимитирани вредите върху украинската стопанска система, която е изправена пред най-голямата рецесия в своята история.

" Украйна загуби към 200 огромни предприятия от началото на войната ", уточни Андрей Ермак, шеф на кабинета на украинския президент.

Сред участниците в програмата е предприятието на Олег Аверианов - цех за производството на противопожарни коли в североизточната част на Украйна. В него са били заети 600 души, само че индустриалната активност е спряна заради съветската военна инвазия, която стартира на 24 февруари.

Месеци по-късно 44-годишният предприемач се готви да възвърне част от производството си, само че към този момент в западния украински град Лвов, на към 700 км. от първичната индустриална база. Част от чиновниците към този момент са изпратени там, а стотици тонове съоръжение и елементи за индустриалните линии са превозени с железопътна комбинация, състояща се от 20 вагона.

" Никой не вярваше, че това може да стане, само че войната стартира и взехме решение да ограничим риска, като преместим част от индустриалните линии в Западна Украйна ", описа Аверианов по телефона за Ройтерс.

Той е част от вълна предприемачи, присъединили се в държавната самодейност. Над 600 предприятия към този момент са се преместили в западните райони на Украйна и 390 от тях към този момент са възобновили активността си към началото на юни, сочат данни на министерството на стопанската система.

Близо 150 от тези компании са се трансферирали в региона на Лвов, покрай границата с Полша, който е относително непокътнат от войната, съгласно локалната администрация.

Аверианов възнамерява да резервира част от дейностите в истинския цех в региона на украинския град Чернигов, който бе завзет от съветски военни елементи в първата фаза на войната, преди Москва по-късно да изтегли силите си от региона.

" Войната ще свърши и ще имаме два завода - един в Западна Украйна и един в региона на Чернигов ", споделя Аверианов.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР