В Украйна днес започва новата учебна година. 400 000 деца

...
В Украйна днес започва новата учебна година. 400 000 деца
Коментари Харесай

Новата учебна година в Украйна започва в бункери

В Украйна през днешния ден стартира новата образователна година. 400 000 деца ще учат отдалечено. В регионите, където образованието е присъствено, в образователните заведения към този момент са построени бункери.

5 метра под класните стаи. Без прозорци и дневна светлина. До 24 февруари, когато стартира войната, съблекалня - към този момент е бункер. Така стартира образователната година в едно от киевските учебни заведения.

" Когато сирените се включат, би трябвало неотложно да прекъснем всяко занятие и да слезем долу. Нашият личен състав към този момент е подготвен по какъв начин да събере и изтегля децата ", сподели Михайло Альохин, шеф на учебно заведение в Киев.

В бункера има медикаменти, складирана е и храна, която би трябвало да стигне най-малко за 48 часа. Освен учителите, с децата в подземието постоянно ще има медицински чиновник и психолог.

" Има доста ясна наклонност, колкото децата живеят по-близо до границата с Русия или до фронта, толкоз повече от тях ще се образоват отдалечено ", сподели Сергей Горбачов, учебен омбудсман на Украйна.

В Киев 132 000 деца се връщат през днешния ден в учебните заведения, разгласи кметът на украинската столица.

" Родителите се тормозят. Има деца, които ще учат от у дома през септември и октомври. Но желаят да се върнат в учебно заведение през ноември. Надеждите са, че тогава нещата ще са по-добри ", сподели Михайло Альохин.

Образователните организации регистрират още една тревожна наклонност.

" Вече следим, че учениците имат пропуски. Но първо би трябвало да спасим живота на децата и на учителите, да защитим инфраструктурата, да защитим хората. Тогава ще можем да наваксваме с образованието ", сподели Сергей Горбачов.

През 2021 година учениците в Украйна били 4 милиона и 200 хиляди, демонстрират данни на УНИЦЕФ. От началото на войната 2 милиона са напуснали страната. А 360 деца са били убити.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР