В Украйна днес успяха да се приберат 31 от принудително

...
В Украйна днес успяха да се приберат 31 от принудително
Коментари Харесай

Върнати в Украйна деца: Караха ни да пеем химна на Русия

В Украйна през днешния ден съумяха да се приберат 31 от наложително отведените в Русия деца. След дълго пътешестване и доста премеждия, тази седмица родителите им са съумели да се съберат с децата и да си ги приберат вкъщи.
Прочетете още
Прегръдка след дълга и мъчителна разлъка. Преди половин година огромна група деца от Херсон и региона отпътува на летен лагер. Истината се оказва доста по-различна - децата са отведени в следени от Русия региони. Казано им е, че ще бъдат осиновени.

Ирина Хрисченко, майка на две от отвлечените деца: Властите в Херсон оповестиха безвъзмезден летен лагер за децата. 24 дни в Крим. Не бяха ходили на море от толкоз доста време, а и обстановката у нас им тежеше. Решихме, че това ще ги зарадва.

„ Казаха ни, че няма да се върнем вкъщи. Че ще ни отведат в различен лагер. Пратиха ни по стаите. Плаках извънредно доста “, сподели Настя, на 12г. от Херсон.

„ Учеха ни всякакви работи за Русия... Искаха да пеем химна, а който откажеше трябваше да написа пояснение “, съобщи 14-годишният Данийло.

Родителите пътуват до Полша, а оттова през Беларус до Москва и Крим.

„ Не сме спали, не сме яли. Единствената ни мисъл беше да си върнем децата “, сподели Наталия Рак, майка на две от децата.

Историята няма благополучен край за всички. 84-годишната баба на две от децата умряла по време на пътуването и се наложило братчето и сестричето да останат в лагера.

Децата са върнати с помощта на организацията " Спасете Украйна ". Това е петата сполучливо завършила интервенция по връщане депортирани деца.

" Децата описват, че никой в Русия не се е опитал да потърси родителите им. Местили са ги от лагер в лагер - някои са били на 5 места за 5 месеца. Буквално са ги захвърляли. Живели са с плъхове и хлебарки ", съобщи Микола Кулеба, създател на " Спасете Украйна ".

От месец Виталий още веднъж е със фамилията си.

Виталий от Херсон: Всеки ден ни споделяха, че родителите ни са се отказали от нас, че никой не ни желае.

По данни на Киев над 19 500 украински деца са депортирани в Русия. За насилственото им отклоняване Международният углавен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин и Мария Лвова-Белова. Москва отхвърля обвиняванията.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР