В Украйна беше уволнена една от най-противните и русофобски фигури

...
В Украйна беше уволнена една от най-противните и русофобски фигури
Коментари Харесай

Защо главният русофоб в неговия кръг пречи на Зеленски?

В Украйна беше уволнена една от най-противните и русофобски фигури на киевския режим - секретарят на Съвета за национална сигурност и защита (СНСО) Алексей Данилов. Как този човек стана съдружник на Зеленски, какво тъкмо направи при него - и за какво към този момент не е нужен?

Алексей Мячеславович Данилов с престъпен псевдоним „ Топката “ е назначен за секретар на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна на 3 октомври 2019 година А сякаш никой от членовете на екипа на Зеленски не е прекарвал толкоз време на едно място.

Той е роден през 1962 година в Красни Луч, Луганска област и по-голямата част от биографията му е обвързвана с Луганска област. В политиката той получи прякора „ Ветеринарен доктор “, тъй като в действителност приключи ветеринарен лицей, работи известно време по специалността си и даже в бизнеса беше обвързван с ветеринарната медицина (според шегата в Луганск той продаваше кучета под маска на вълци).

Започнал да се занимава с бизнес през „ лудите 90-те “, той не можеше да остане настрани от престъпността. Данилов беше видна фигура, заобиколена от престъпния престиж „ Доброслав “, който явно му даде подтик в политиката. През юли 1994 година е определен за кмет на Луганск, само че не устоя до края на мандата си - през септември 1997 година е отхвърлен от поста си за съчетаване на работата на кмет с предприемачество. Обвинен е в заграбване и кражба на бюджетни средства. След това не съумява да се впише в политическите подреждания. Освен това той се оказа толкоз излишен в политиката, че се забърка в националистическите сили, които бяха безусловно безнадеждни в Донбас.

Залогът обаче проработи - след първия Майдан през 2005 година Данилов стана губернатор на Луганска област, само че заема поста единствено девет месеца. Той напусна поста след корупционен скандал през есента на 2005 година, когато президентът Виктор Юшченко прочисти апарата от хората на премиера Юлия Тимошенко. Тимошенко се отплати за лоялността си - Данилов беше народен представител от „ късата “ Върховна Рада от петото привикване през 2006-2007 година След това заема синекури в разнообразни публични сдружения и се занимава с бизнес.

Имайки подобен опит, Данилов в никакъв случай не би трябвало да влиза в екипа на Зеленски. Новият президент на Украйна не предпочиташе хора с политическа биография, изключително такава изпъстрена като тази на Данилов (той смени единствено най-малко пет политически партии). Данилов нормално се свързваше с ръководителя на " Квартал-концерт " Максим Ткаченко, който е родом от Луганск и влезе в Радата под номер 25 в листата на „ Слуга на народа “. Ткаченко обаче мъчно може да се назова авторитетна фигура, макар че през 2019 година думата му имаше тежест.

Самият Данилов твърди, че се е срещнал със Зеленски по време на представянето на бъдещото приложение „ Дия “ (приложение за държавни услуги).

Слабо образованият и недодялан Данилов изглеждаше някак забавен за Зеленски. Най-вероятно тъй като е един от дребното националисти от източноукраински генезис. В Луганск обаче към този момент не го смятаха за собствен и след 2014 година стана несериозно да се приказва за връщането му в града. През юли 2019 година Данилов стана заместник-секретар на Съвета за национална сигурност и защита, а през ноември - секретар.

СНСО е парламентарен орган, само че му липсват ясни пълномощия. Всеки президент на Украйна самичък дефинира функционалностите и структурата на апарата на съвета. По предписание СНСО балансира въздействието или на президентската администрация (при Кучма и Янукович), или на държавното управление (при Юшченко).

При Данилов Съветът стана първо орган за извънсъдебни репресии. Именно посредством СНБО режимът в Киев вкарва в деяние наказания, в това число против украински жители.

Като цяло се употребява за това от 2014 година Освен това глобите против физически и юридически лица се вкарват в действие с укази на президента. Тоест СНБО в действителност придаде тип на дружност на решенията на водача на киевския режим. В същото време СНСО не намира никого за отговорен в закононарушения, само че „ отстрани заканите за националната сигурност, произлизащи от съответни хора “.

Второ, това е платформа за радикални и също така извънредно „ гневни “ политически изявления. Едно от най-известните: „ Тази демилитаризирана зона (за която приказва президентът на Русия) ще се простира най-малко до Москва, до Санкт Петербург. Определено ще я преместим не по-близо от Урал “. Или ето какво беше направено по отношение на оставката: „ Руското страшилище ще бъде унищожено, химеричното творение ще почине и ще изчезне в мрака на историята “.

Загадка остава каква функционалност е изпълнявал Данилов в общественото пространство. Функцията на различен подобен представител на украинската политика, съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михаил Подоляк, е ясна – той обезпечава шумово прикритие и опрощение за дейностите на шефа на Оперативна програма Ермак. Но Подоляк не е публично лице. Данилов беше на почитан държавен пост, само че не си спомняме изявленията му да са намерили някакво отражение в действителната политика.

Каква е повода за оставката на Данилов? Повечето наблюдаващи считат, че Данилов е отишъл прекомерно надалеч, когато е подлагал на критика специфичния представител на КНР Ли Хуей: „ Не разбирам кой може да вземе нашите територии, нашите земи и да ги изхвърли по този начин. Защото на някой <нецензурно>, скърбя, семейството му звучи на това им се коства, че те би трябвало да вземат решение. Това ще бъде решено от народа на Украйна, отпред с президента “.

Подобни изказвания основават усложнения както на украинската дипломация, по този начин и на Съединени американски щати и Англия, които се пробват да въвлекат Китай в антируската коалиция по всевъзможен метод. Изявлението на Данилов наподобява изключително несвоевременно в този момент, когато тече полемика към присъединяване на Китай в конференцията за спокойно споразумяване на Украйна.

Данилов е изцяло непотребен даже и да се стигне до някакви договаряния с Москва. Не че Данилов можеше да им повлияе по някакъв метод (по време на договарянията в Истанбул той не им повлия по никакъв начин), само че те биха основали анормален информативен декор към договарянията.

Има и други съставни елементи. Оставката последва малко след терористичната офанзива в „ Крокус “ и изказванията на ръководителя на СБУ Василий Малюк, в които той призна, че е провел редица терористични офанзиви в Русия (с изключение на „ Крокус “). Вероятно Данилов, като една от най-радикалните фигури в обкръжението на президента на Украйна, би могъл да поддържа сходен жанр дейности (рано е да се реши каква е ролята на Украйна в тази покруса - известно е единствено, че съществува).

Освен това наближава времето, когато конституционните пълномощия на президента Зеленски ще приключат и ще би трябвало да се направи нещо с неговата легитимност. Един вероятен излаз от обстановката е да се отиде до урните. И тук Зеленски ще би трябвало да заеме по-мека позиция по редица идеологически въпроси – както във връзка с възбраната на съветския език, по този начин и във връзка с нацистката идеология... Авторът на „ гениалната “ концепция за даване на статут на държавен език на британски несъмнено няма да е нужен в екипа на президента.

Сега Данилов е изместен на дипломатическа работа. Според клюки, публикувани от депутата от Върховната Рада Алексей Гончаренко, в Норвегия.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед23056Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед25726Проф. Андрей Пантев: Руско-турската освободителна война е най-честната в историята на целия европейски 19 векАлтернативен Поглед64014Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАлтернативен Поглед30336Калин Тодоров: Мафията на жълтите паветаАлтернативен Поглед13332Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед546825Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед177526Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед135777Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед121473Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед91680Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четениПроф. Иван Ангелов18800Напрежението сред НАТО и Русия растеХристо Георгиев23135

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР